Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
euro rolka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Public Domain Photos (licencia Creative Commons)
14. januára 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

SR: Náklady na podporu OZE v roku 2011 narastajú 5-násobne

Solárne elektrárne sa na medziročnom (2010 – 2011) 5-násobnom zvýšení objemu podpory pre výrobu „zelenej energie“  podieľajú v najväčšej miere, konštatuje v analýze Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Celkový objem podpory pre OZE ako také pre rok 2011 vyčísľuje regulátor na 191,93 mil. eur.

V prepočte na jednu MWh elektrickej energie vyrobenej z OZE sa náklady na podporu zvýšia na 8,8 eura. Pre porovnanie, v susednej Českej republike je každá MWh elektriny z OZE podporovaná sumou 370 Kč, čo činí v prepočte zhruba necelých 15,2 eur.

Pokiaľ ide zvlášť o podporu fotovoltaických elektrární, v roku 2011 narastie jej objem 10-násobne. Z vyššie spomenutého balíka 192 mil. eur pôjde na podporu slnečnej energie 116,83 mil. eur, dopĺňa slovenský regulátor.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.