Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Energetická efektívnosť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Autor: Stuart Miles
2. apríla 2015 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Spotrebu energie budovy prezradí certifikát

Budovy zohrávajú zásadnú rolu pri úsporách energie. V slovenskom Akčnom pláne energetickej efektívnosti na roky 2014 – 2016 s výhľadom do roku 2020 bol stanovený cieľ znížiť konečnú energetickú spotrebu o 23 %. Až 36 % z plánovaných úspor pripadá na budovy.

Zákon číslo 555/2005 o energetickej hospodárnosti stanovuje povinnosť nechať si vypracovať energetický certifikát alebo tepelnotechnický posudok budovy. Postupy a výpočty bližšie špecifikujú vyhlášky ministerstva výstavby 625/2006 a 311/2009.

Prehľad o spotrebe energie, ktorý energetické certifikáty poskytujú, je tiež jedným z nástrojov ako zvýšiť transparentnosť trhu s nehnuteľnosťami, nižšie prevádzkové náklady na energiu totiž zvyšujú hodnotu budovy.

Občania, firmy i verejná správa

Energetický certifikát sa vydáva ku dňu začiatku kolaudácie (pri novostavbe alebo rekonštrukcii), pri uzavretí zmluvy o predaji alebo nájme alebo do 2 mesiacov od zániku platnosti pôvodného certifikátu. Energetický posudok sa zase pripája k žiadosti o stavebné povolenie.

Povinnosť energetickej certifikácie sa vzťahuje na občanov aj firmy, konkrétne na majiteľov nových stavieb v štádiu pred kolaudáciou, vlastníkov nehnuteľností určených na predaj alebo prenájom a tiež majiteľov rekonštruovaných budov, ktoré prešli napríklad zateplením fasády alebo strechy, realizovala sa nadstavba, či došlo k výmene okien alebo dverí. Okrem toho je táto certifikácia povinná aj pre budovy s viac ako 500 m2 celkovej podlahovej plochy, ktorú užíva orgán verejnej moci a verejnosť ju často navštevuje. Od júla tohto roku sa to bude týkať verejných budov už s podlahovou plochou nad 250 m2.

Certifikuje sa hlavne na západe

Podľa údajov zo systému INFOREG bolo v minulom roku na Slovensku vydaných 13 866 energetických certifikátov. Pri porovnaní krajov sa ich najviac vydalo v Bratislavskom, najmenej v Banskobystrickom kraji. Počet energetických certifikátov vydaných v tomto roku už prekročil číslo 3100, opäť sa vydávali najmä v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Väčšina budov certifikovaných v jednotlivých rokoch na Slovensku sa nachádza v kategórii B.

Kategórie budov sa zatrieďujú podľa energetickej hospodárnosti a emisií oxidu uhličitého do energetických tried A (pasívny objekt) až G (mimoriadne nevyhovujúci objekt). Pri posudzovaní energetickej hospodárnosti budov sa zohľadňuje množstvo energie potrebnej na splnenie všetkých potrieb súvisiacich s normalizovaným užívaním budovy, najmä množstvo energie potrebnej na vykurovanie a prípravu teplej vody, chladenie a vetranie a tiež osvetlenie.

Povinnosť i príležitosť

Od 16. marca si domácnosti môžu objednať službu vypracovania energetického certifikátu aj od dodávateľa energie Stredoslovenská energetika.

Riaditeľ sekcie Marketing a B2C Predaj Michal Jaloviar ponuku nových aktivít odôvodnil tým, že SSE nie je len tradičný dodávateľ elektriny, ale už niekoľko rokov dodáva klientom aj plyn, pričom ambíciou firmy je poskytovať komplexnú ponuku týkajúcu sa energií a súvisiacich služieb. „Nejde len o o zákonnú povinnosť, ale aj o spôsob, ako byť pre klientov partnerom a konzultantom pre úspory energií,“ zdôraznil.

SSE podľa Jaloviara garantuje, že energetický certifikát bude vypracovaný v požadovanej kvalite, za zvýhodnenú cenu a jeho vyhotovenie je možné už aj do troch dní. Pri rodinných domoch je možné certifikát získať už za cenu 129 eur. SSE tiež obdobnú službu ponúka aj podnikateľom a samosprávam, kde sa ceny pohybujú od 290 eur.

Ľahké objednanie, tvrdé pokutovanie

Klienti si môžu energetický certifikát alebo posudok objednať osobne v zákazníckych centrách SSE alebo poštou. Presný zoznam potrebnej dokumentácie a podkladov na jeho vypracovanie je zverejnený na webstránke spoločnosti.

Vypracovanie energetického certifikátu budovy zväčša trvá 1 až 2 týždne, avšak v niektorých prípadoch je možné ho vystaviť už do 48 hodín od obhliadky.

Činnosť odborne spôsobilých osôb, postup pri vypracovaní hodnotení a tiež vlastníkov budov ako povinné osoby kontroluje SOI, pod ktorú prešli právomoci energetickej inšpekcie. Pri zanedbaní povinností alebo pochybeniach zo strany odborne spôsobilej osoby môže udeliť pokutu do výšky 5000 eur. Vlastníkom budov hrozia pokuty do 2000 eur, v prípade podnikateľov až do výšky 3000 eur.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.