Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
12. mája 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Spotreba elektriny na Slovensku vlani vzrástla o 5 %

Spotreba elektrickej energie na Slovensku vlani medziročne vzrástla o 5 %. Ako informoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), v minulom roku slovenskí odberatelia spotrebovali celkovo 28,7 tisíc gigawatthodín elektrickej energie. Na Slovensku sa pritom vyrobilo 27,7 tisíc gigawatthodín elektrickej energie, čo predstavuje medziročný nárast o viac ako 6 %. „Tieto hodnoty spotreby a výroby elektriny síce ešte nedosiahli úroveň spred dvoch rokov, ale očakáva sa ďalšie postupné oživovanie ekonomiky,“ uviedol regulačný úrad.

Na Slovensko sa vlani doviezlo viac ako 7,3 tisíc gigawatthodín elektrickej energie, pričom sa vyviezlo zhruba 6,3 tisíc gigawathodín elektriny. „Už tretí rok za sebou bola slovenská elektrizačná sústava závislá na dovoze elektriny zo zahraničia, aj keď tento dovoz je obchodného charakteru, nie z dôvodu nedostatku inštalovaného výkonu na Slovensku,“ spresnil úrad. Podľa neho možno predpokladať, že po uvedení paroplynovej elektrárne v Malženiciach do prevádzky, ako aj spustení nových zariadení vyrábajúcich elektrinu prostredníctvom obnoviteľných zdrojov energie a kombinovanej výroby, bude Slovensko už v tomto roku v oblasti výroby elektriny mierne prebytkové.

V minulom roku malo na Slovensku povolenie na podnikanie v oblasti dodávky elektriny 366 subjektov. Z toho 32 dodávateľov elektriny ponúkalo svoje služby domácnostiam. „Osem z nich patrí medzi dodávateľov s významnejším objemom dodávok elektriny, zvyšok dodáva elektrinu domácnostiam umiestneným v rámci areálov, miestnych distribučných sústav a závodov,“ spresnil regulačný úrad. Oproti roku 2009 si mohli domácnosti vybrať z 18 nových dodávateľov elektrickej energie.

„Postupný nárast dodávok elektriny novými dodávateľmi elektriny sa dostal na významnú úroveň a dnes sa už dodávatelia ani nerozlišujú na tradičných a alternatívnych, ale skôr na nových a starých, alebo veľkých a malých,“ konštatoval úrad, podľa ktorého je slovenský trh s elektrinou plne liberalizovaný, otvorený pre všetkých účastníkov trhu a má dostatočné prenosové kapacity.

„Zvyšujúca sa účasť na regionálnych trhoch, existujúci prebytok výroby elektriny v regióne a dostatočná cezhraničná výmena elektriny spolu vytvárajú vysoko konkurenčné trhové prostredie. Preto neexistujú žiadne prekážky pre voľnú výmenu elektriny nielen vo vnútri systému, ale aj medzi okolitými krajinami,“ uzavrel regulačný úrad.

SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.