Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricke vedenie-energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Elektrické vedenie. Foto: Ľuboš Illiť
4. júna 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Spotreba elektriny na Slovensku vlani stagnovala

„Na začiatku minulého roku pokračoval trend nárastu spotreby elektriny z roku 2010, v druhej polovici roka sa však rast spotreby zastavil,“ zverejnila Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s., ktorá okrem iného zabezpečuje prevádzku prenosovej siete.

V minulom roku sa na Slovensko doviezlo 11.227 GWh elektrickej energie, čo medziročne predstavuje nárast o vyše 50 %. Vlani sa však medziročne zo Slovenska aj viac elektriny vyviezlo, a to 10.500 GWh. Oproti 6.300 GWh elektrickej energie vyvezenej v roku 2010 to predstavuje nárast o takmer 67 %. Podiel dovezenej elektriny sa tak na spotrebe slovenských odberateľov znížil. „Dovoz (saldo) elektriny zo zahraničia pokryl v minulom roku 2,5 % spotreby Slovenska, rok predtým to bolo 3,6 %,“ konštatoval prevádzkovateľ prenosovej sústavy.

Vlani slovenskí producenti vyrobili 28.135 GWh elektriny, rok predtým to bolo 27.720 GWh. Najvýraznejší podiel na výrobe elektriny na Slovensku majú dlhodobo jadrové elektrárne. Vlani mali na výrobe podiel takmer 55 %. Za nimi nasledovali v minulom roku tepelné elektrárne s podielom vyše 20 %, vodné elektrárne sa podieľali viac ako 14 % a nakoniec ostatné elektrárne mali podiel necelých 11 %.

Zdroj: SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.