Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
25. januára 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Spoločnosti SEPS a ČEPS začali s prevádzkou systému e-GCC

Prevádzkovatelia slovenskej a českej prenosovej sústavy začali s testovaním projektu cezhraničnej výmeny regulačnej elektriny. Ako informovala Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS), hlavným prínosom projektu pod názvom e-GCC je zvýšenie bezpečnosti prevádzky elektrizačných sústav. „Tento projekt je ďalšou ukážkou pokračovania posilňujúcej sa obojstranne prospešnej spolupráce v oblasti obchodu s elektrinou a riadenia českej a slovenskej elektrizačnej sústavy, ktorá začala prepojením česko-slovenského denného trhu s elektrinou v roku 2009,“ uviedol člen predstavenstva Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy Michal Pokorný.

Cieľom spolupráce prevádzkovateľov prenosových sústav je zamedzenie dodávky regulačnej elektriny v opačných smeroch. „Súčinnosť pri regulácií elektrizačných sústav vedie k následnému zníženiu aktivácie regulačného výkonu v rámci tzv. podporných služieb, konkrétne služby sekundárna regulácia výkonu,“ informovala Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Po zhruba dvojmesačnom testovaní predpokladajú prevádzkovatelia slovenskej a českej prenosovej sústavy štart produkčnej prevádzky.

Zdroj: © SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.