Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ciernobiela jadrova elektraren
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bistrosavage (licencia Creative Commons)
3. januára 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Španielsko: Dosluhujúca jadrová elektráreň zostane ešte v prevádzke

Činnosť zariadenia mala byť ukončená v roku 2009, predchádzajúca socialistická vláda však rozhodla o predĺžení prevádzky do roku 2013. Ochrancom životného prostredia sa doterajší postoj úradov nepáči. Madrid by podľa nich mal držať krok s krajinami ako je Nemecko, ktoré sa v reakcii na haváriu atómovej elektrárne v japonskej Fukušime jadrovej energetiky úplne zrieklo a postupne všetky jadrové elektrárne odstaví.

Predchádzajúci španielsky premiér José Zapatero v roku 2009 nariadil, aby sa elektráreň Garona zavrela až v roku 2013. Už to by znamenalo, že jej prevádzka by sa predĺžila o dva roky, než býva zvykom. U jadrových elektrární sa spravidla počíta so životnosťou 40 rokov a elektráreň uviedli do prevádzky už koncom roku 1970.

Konečné rozhodnutie zatiaľ nepadlo

Bývalý predseda vlády rozhodol o predĺžení prevádzky elektrárne po tom, čo Rada pre jadrovú bezpečnosť oznámila, že zariadenie je schopné bezpečnej prevádzky až do roku 2019. Nová vláda však zdôrazňuje, že konečné rozhodnutie o prípadnom predĺžení životnosti elektrárne zatiaľ nepadlo.

Španielsko má celkom osem jadrových elektrární s maximálnou kapacitu 7.700 MW. Na celkovej produkcii elektriny v Španielsku sa podľa agentúry Reuters podieľajú približne 21 %. Kapacita najstaršej španielskej elektrárne Garona je približne 460 MW. To je menej než jedno percento z celkovej kapacity produkcie elektriny v Španielsku, jej odstavenie by tak nemalo spôsobiť žiadne problémy. Zvyšných sedem môže byť v prevádzke ešte minimálne desať rokov.

Španieli sú proti jadru

Španielski voliči sú všeobecne proti jadrovej energetike, žiadne nové jadrové elektrárne nie sú teda v pláne. Prevádzka jadrových elektrární býva zisková, čo bol tiež jeden z dôvodov, ktorým socialisti argumentovali vo svojej predvolebnej kampani, hoci v nej nakoniec neuspeli.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.