Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
argentina
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Diegosaurius Rex (licencia Creative Commons)
16. apríla 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Španieli hrozia odvetou, ak Argentína znárodní energetický koncern YPF

„Ak sa príjme rozhodnutie (o znárodnení), bude to mať veľmi negatívne dôsledky pre záujmy Španielska. Povinnosťou našej vlády je brániť záujmy Španielska s absolútnym dôrazom,“ povedala Sáenzová. „Ak by vláda musela nejaké opatrenie prijať, bezpochyby tak urobí,“ dodala.

V posledných týždňoch sa podľa agentúry Reuters objavili špekulácie, že by argentínska vláda mohla kúpiť, či inak prevziať podiel v YPF. Vylúčená ale nie je ani snaha o jeho zoštátnenie. Repsol má v YPF majoritný podiel a firmu tak ovláda.

Vo štvrtok sa (12.4.) očakávalo, že argentínska prezidentka Cristina Fernandezová urobí v tejto veci prehlásenie, nakoniec sa tak ale nestalo. Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo si nechal zavolať argentínskeho veľvyslanca Carla Antonia Bettiniho, aby mu tlmočil obavy Španielska z dopadov prípadného znárodnenia YPF.

Pre koncern Repsol má vlastníctvo YPF absolútne zásadný význam. Práve YPF sa na celkových rezervách ropy a zemného plynu, ktorými Repsol disponuje, podieľa asi 42 percentami. Podľa odhadov má Repsol celkové rezervy zhruba 2,1 mld. barelov ropy.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.