Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solarny panel-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Solárny panel na streche domu. Foto: Flickr.com/joncallas
8. apríla 2014 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Solárny ohrev vody? Návratnosť investície je podľa odborníkov 8 rokov

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Majitelia rodinných domov, resp. tí, ktorí chcú ušetriť
Návratnosť 8 rokov
Úspora Solárna energia pri ohreve vody a vykurovaní v rodinnom dome sa pohybuje v rozmedzí 15 až 35 %.

Vzhľadom na naše klimatické podmienky nemôže solárny systém pracovať v priebehu roka úplne samostatne. „Solárny systém dokáže plne pokryť spotrebu tepla na ohrev teplej vody počas letných mesiacov. Zaujímavé solárne zisky možno dosiahnuť aj pri jasnom počasí počas ostatných mesiacov v roku,“ popisuje možnosti úspor Ivo Zablúdil, produktový manažér spoločnosti Enbra. „Celkovo sa solárna energia počas roka podieľa na ohreve vody a vykurovaní v rodinnom dome zvyčajne v rozmedzí 15 až 35 %,“ dodal.

Návratnosť záleží na spotrebe teplej vody aj na miestnych podmienkach

O tom, či bude prevádzka solárneho systému pre ohrev teplej vody rentabilná, rozhodujú aj miestne podmienky. Návratnosť systému bude vyššia v oblastiach s čistým ovzduším a vyšším úhrnom slnečného žiarenia. Solárny kolektor by mal byť vždy nainštalovaný smerom na juh, jeho sklon je potom určovaný podľa spôsobu využitia. Ak bude kolektor v domácnosti využívaný pre ohrev teplej vody i pre podporu vykurovania, je vhodné inštalovať ho so sklonom v rozmedzí 45 až 60 °. „Dôležité je dobre zvoliť počet a sklon solárnych kolektorov podľa požadovaného spôsobu využitia. Väčší počet solárnych kolektorov bude dodávať viac energie, ale zase máva dlhšiu návratnosť,“ povedal Ivo Zablúdil. Náklady na vhodne navrhnutý termický solárny systém ohrevu vody sa podľa neho môžu vrátiť už za 8 rokov.

Beztlakový solárny systém – zložitejší ale úspornejší

Stále častejšie sa na trhu stretávame s modernými beztlakovými solárnymi systémami, ktorých kolektory nie sú stále naplnené pracovnou kvapalinou, ale plnia sa iba vtedy, ak svieti slnko a ak je dopyt po teplej vode. Táto technológia sa označuje ako drain – back. Výhodou týchto systémov sú nízke nároky na údržbu a vyššia energetická účinnosť. K svojej činnosti totiž nepotrebujú výmenník voda/glykol ani nemrznúcu zmes. Solárne systémy s drain – back technológiou sú oproti klasickým tlakovým systémom až o 15 % účinnejšie.

Pre hygienu je dôležitý hlavne dobrý zásobník

Veľkú pozornosť je nutné venovať nielen kolektorom, ale tiež zásobníku na teplú vodu. Ten by mal byť vždy konštruovaný tak, aby dobre podporoval vhodné rozvrstvenie teplôt vody v nádrži. Solárne kolektory sú totiž tým účinnejšie, čím do nich prúdi chladnejšia voda. Voľba zásobníka je kľúčová aj pre hygienu prípravy teplej vody. Jeho konštrukcia by mala zamedzovať tvorbe usadenín a kalov, v ktorých sa môžu množiť škodlivé baktérie, ako je napríklad Legionella.

Ohrev vody fotovoltikou

Hoci môže byť inštalácia termického solárneho systému pre ohrev teplej vody najmä v dlhšom časovom horizonte finančne výhodná, vyplácať sa začína aj na prvý pohľad trochu netradičné riešenie – ohrev vody pomocou elektriny vyrobenej v domácej solárnej elektrárni. To má niekoľko výhod, no aj nevýhod.

Jednoduchšia inštalácia: Fotovoltaický panel s výkonom 240 Wp dnes stojí od 200 eur, a to je podľa odborníkov cena, pri ktorej sa už tento spôsob ohrevu vody začína vyplácať. Veľkou výhodou fotovoltaického ohrevu vody je jednoduchšia inštalácia, pretože od solárnych panelov vedú do zásobníka len elektrické káble a nie potrubia s pracovnou kvapalinou. Fotovoltaické panely sú tiež takmer bezúdržbové a takýto systém navyše nemá žiadne pohyblivé súčasti, a nie je preto toľko náchylný k poruchám. Fotovoltaický ohrev vody by mal ponúkať vyšší výkon pri mrazivom, ale slnečnom počasí. Investične je potom tento systém porovnateľným s termickým ohrevom. A navyše produkuje elektrinu, ktorú je možné využiť aj inde v domácnosti.

Potreba väčšieho priestoru:  Základnou nevýhodou je potreba väčšej plochy pre solárny kolektor. Bežnému termickému 5m2 kolektora zodpovedá cca 15 m2 fotovoltaických panelov.

Solárny ohrev by mal s inými zdrojmi tepla tvoriť ucelený systém

Termický solárny systém pre ohrev teplej vody sa spravidla neinštaluje samostatne, ale ako doplnok existujúcej vykurovacej sústavy domu. Zariadenie by preto malo umožňovať bezproblémovú integráciu do existujúceho vykurovacieho systému. Jednou z najúspornejších alternatív je kombinácia tepelného čerpadla a solárneho ohrevu vody. Vďaka tomuto systému môžu domácnosti v budúcnosti minimalizovať vplyv zdražovania palív.

Nazeleno.cz, energia

Text publikujeme v zmysle Zmluvy o obsahovej spolupráci

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.