Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar ruka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Pink Sherbet Photography (licencia Creative Commons)
21. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Solárni investori v Česku sa obávajú ďalších finančných strát

Prevádzkovateľov solárnych elektrární v Česku čaká ďalšie sklamanie. Približne sedmina zo všetkých plánovaných zdrojov sa pripojí do distribučnej siete až v roku 2011. V praxi to znamená nižšie výkupné ceny a teda aj veľké finančné straty pre investorov.

Súkromní prevádzkovatelia slnečných zdrojov, ktorých výkon bude podľa českého Energetického regulačného úradu (ERÚ) predstavovať 250 MW, v priebehu nasledujúcich 20 rokov prídu zhruba o 35,8 miliardy Kč.

Straty sú dôsledkom vyostrenia vzťahov medzi solárnymi podnikateľmi a distribučnými spoločnosťami ČEZ Distribúcia či E.ON. Práve tieto firmy technicky zabezpečujú pripojenie k sieti vrátane časových termínov.

Distribučky pod politickým tlakom?

Niektorí prevádzkovatelia solárnych elektrární obviňujú distribučné firmy zo zámerného zdržiavania. Hovorí sa dokonca o politických tlakoch najmä v súvislosti s pološtátnou spoločnosťou ČEZ.

Čím viac zdrojov totiž bude k sieti pripojených neskôr, tým menej si vyžiadajú štátnej podpory. „Hlavne ČEZ robí jasné naschvál, aby do konca roka pripojil čo najmenej zdrojov,“ uviedol František Smolka, šéf Českej priemyselnej fotovoltickej asociácie.

Distribútori kritiku odmietajú. Podľa výkonného riaditeľa ČEZ Daniela Beneša je firma pod obrovským náporom žiadateľov o pripojenie. Spôsobila to náhla zmena podmienok pre podporu solárnych zdrojov. „Je to abnormálna situácia, s akou som sa v českej energetike ešte nestretol,“ povedal Beneš. Dodal, že „investorov sú stovky a všetci svoje projekty včas pripojiť nestihnú“.

Časť investorov zrejme nedostane od štátu nič

Niektorým investorov vraj hrozí bankrot. Zatiaľ čo podpora pre veľké solárne elektrárne uvedené do prevádzky v roku 2010 predstavuje 12,40 Kč za 1 KWh, u zdrojov zapojených v januári alebo februári 2011 to bude len 5,50 Kč. A od 1. marca sa rušia dotácie výkupných cien z fotovoltaiky, ktorá je umiestnená na na pozemkoch.  Takýto zdroj by potom mohol predávať len za cenu silovej elektriny, ktorá sa pohybuje iba okolo 1,50 Kč za 1 KWh.

„Elektráreň nás stála 130 miliónov Kč, z toho 60 bolo vlastných a 70 nám na úver poskytla banka. Ak budeme pripojení až v marci, nikdy sa už z dlhov nedostanem,“ uviedol majiteľ jedného z týchto zdrojov.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.