Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solarny panel
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Pink Dispatcher (licencia Creative Commons)
4. júla 2014 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Solárna energia sa dostáva do popredia v indickom energetickom mixe

Veľkou výzvou je pre Indiu zabezpečenie dostatočných kapacít na výrobu elektrickej energie. Paralelne s rastom populácie, jej životnej úrovne aj výkonnosti ekonomiky sa zvyšuje deficit elektrickej energie. Táto neuspokojivá situácia viedla k vyhláseniu programu stavieb dnes už ôsmich nových tepelných elektrární, tzv. ultra-mega projektov, ktoré sa realizujú formou partnerstva štátneho a súkromného sektora.

V súčasnej dobe je celková inštalovaná kapacita 169,7 GW, približne 63% energie sa vyrába v termálnych elektrárňach, 25% vo vodných a 2,9% v atómových elektrárňach, zvyšok je výroba elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, predovšetkým zo slnka.

India sa ale rozhodla vsadiť aj na rozvoj obnoviteľných zdrojov energie. A zameria sa na solárnu. Od roku 2010 sa v krajine prudko zvýšila kapacita solárnych elektrární zo  17,8 MW na viac ako 2.000 MW. Podľa oficiálnych plánov a štatistík by sa podľa bývalého indického premiéra Manmóhana Singha mohla slnečná energia stať kľúčovou v energetickom mixe krajiny.

Kľúčom k pokroku je rapídny pokles nákladov na jednotku elektriny získanej zo slnka v porovnaní s nákladmi na elektrinu vygenerovanú konvenčnými spôsobmi. „India má potenciál stať sa svetovým lídrom v oblasti solárnej energie,“ uviedol Onno Ruhl, riaditeľ Svetovej banky pre Indiu.

Krajina sa preto sústredila na rozvoj solárnej energie a pripravuje najväčšiu výzvu na projekty v tejto oblasti prostredníctvom Jawaharlal Nehru National Solar Mission. Cieľom je zvýšenie kapacity na 20.000 MW do roku 2022, pričom aktuálna kapacita v Indii je 2.600 MW.

India – krajina solárnych elektrární?

V ďalšej fáze expanzie plánuje India stavbu najväčšej solárnej elektrárne, ktorá vygeneruje 4.000 MW v severozápadnej púšti štátu Rajasthan. Okrem toho by mali ďalšie elektrárne vzniknúť v Gujarate, Jamme&Kašmíri a Ladakhe.

„Pôjde o prvý projekt tohto rozsahu na svete a očakávame, že dosiahneme veľký krok pri vývoji solárnych elektrární,“ povedal Ashvin Kumar, riaditeľ Solar Energy Corp, jednej z piatich verejných organizácií, ktoré sa budú podieľať na stavbe elektrárne.

Svojou rozlohou sa projekt výstavby rovná veľkým uhoľným energetickým projektom. V súčasnosti došlo v krajine k väčším úsporám z rozsahu, k dispozícii sú lepšie technológie a lacnejšie panely, ktoré stlačili cenu elektriny vygenerovanej zo slnka smerom dole. To všetko robí energiu dostupnejšou a nič nebráni podľa odborníkov v transformácii infraštruktúry.

Výstavbou štyroch solárnych elektrární sa však plán vlády nekončí. V budúcnosti plánuje výstavbu ďalších elektrární. V ďalšej fáze budú odborníci skúmať lokality a posúdia potenciál ďalších miest, kde by mohli solárne elektrárne stáť. Podmienkou je 300 slnečných dní v roku.

V solárnych parkoch vidí vláda riešenie nedostatku energie. Ich výstavba je rýchlejšia a jednoduchšia než pri jadrových elektrárňach. Solárne elektrárne by tak mohli vygenerovať dostatok elektrickej energie pre domáci trh, čím by sa znížil dovoz ropy, plynu a uhlia, ktorý prispieva k deficitu obchodnej bilancie a znepokojuje medzinárodných investorov. „Solárna energia môže pomôcť Indii vyriešiť akútny nedostatok energie,“ povedal Ruhl.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.