Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar fact sheet
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bathroom Improvement (licencia Creative Commons)
23. novembra 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Solárna energia môže nájsť uplatnenie v priemysle

Prvá solárna elektráreň je určená špeciálne pre napájanie vysokonapäťových datacentier, integráciu serverov založených na AC aj DC napájaní, vodou chladené počítačové systémy a súvisiacu elektroniku.

Solárne panely pokrývajú vyše 6.000 m2 plochy strechy IBM Software Lab India v meste Bangalore. Inštalovaný výkon je 50 kW a dokážu tak zabezpečiť dodávky elektriny až na 330 dní v roku, v priemere na 5 hodín denne.

Využitím vysokonapäťovej jednosmerné metódy (DC) sa znížia straty pri konverzii AC – DC, čo by znížilo spotrebu energie v dátových centrách približne o 10 percent. Nové solárne technológie by tak našli širšie uplatnenie v priemyselných inštaláciách IT a elektroniky.

Riešenie pre rozvíjajúce sa trhy

V mnohých rozvíjajúcich sa ekonomikách sú elektrické siete nespoľahlivé alebo dokonca vôbec neexistujú. Tamojšie firmy sa musia spoliehať sa na dieselové generátory. To je však náročné predovšetkým po finančnej stránke pri nasadení veľkého počtu počítačov, hlavne pri takej koncetracii, ako sa používajú v dátových centrách. Pomocou navrhovaného riešenia by mohli banky, telekomunikačné spoločnosti alebo vládna agentúra uvažovať o zriadení datacentra, ktoré nepotrebuje sieť. V skutočnosti je riešenie jednoduché – stačí si v dátovom centre vytvoriť vlastnú mini-DC sieť.

Vysoké napätie, DC počítačové servery a vodné chladiace systémy začínajú postupne nahrádzať tradičné AC napájanie a klimatizačné jednotky v datacentrách. Pilotný projekt v Bangalore je prvým krokom ako možno skombinovať solárnu energiu, ochladzovanie vodou a napájanie do súboru opatrení vhodných pre spustenie masívnej konfigurácie elektronických zariadení.

„Technológia solárnej energie existuje už mnoho rokov, ale doteraz nikto nenavrhol jej efektívne využitie v IT,“ uviedol Rod Adkins, senior viceprezident IBM Systems&Technology Group. „My však navrhujeme riešenie ako účinne využiť solárnu energiu na napájanie energeticky náročnej priemysDr. elnej elektroniky.“ Využitie obnoviteľným zdrojov energie v rozvíjajúcich sa ekonomikách podľa Ponaniho Gopalakrishnana viceprezidenta IBM Software Lab India predstavuje významnú príležitosť zvýšiť účinnosť, produktivitu a dostupné inovácie pre podniky na celom svete.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.