Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Paks II vizualizacia - essential
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vizualizácia možnej podoby nových blokov JE Paks II
23. marca 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

SNUS: Výstavba blokov Paksu je návratom k zdravému rozumu

Aj keď Slovensko momentálne rieši predovšetkým dokončovanie 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce, otázka výstavby ďalších blokov zostáva v dlhšom horizonte aktuálna. Podľa Vladimíra Slugeňa, predsedu Slovenskej nukleárnej spoločnosti (SNUS), môže byť projekt rozšírenia maďarskej jadrovej elektrárne Paks inšpiráciou pre Slovensko, ktoré by z neho mohlo pri príprave ďalšieho projektu čerpať skúsenosti.

6. marca 2017 ukončila Európska komisia posledné konanie vedené vo vzťahu k JE Paks 2 so záverom, že štátna podpora, ktorú Maďarsko tomuto projektu poskytuje, spĺňa pravidlá Európskej únie. Budapešť však musela akceptovať tri podmienky týkajúce sa použitia potenciálnych ziskov, právneho oddelenia prevádzkovateľa aj spôsobu predaja vyrobenej elektriny. Viac sa dočítate tu.

„Správa, že Európska komisia nemá námietky proti výstavbe dvoch blokov reaktorov VVER-1200 v Paksi, ako aj pripúšťa deklarovanú formu štátnej pomoci výstavbe, je jednou z mála pozitívnych mediálnych správ o jadrovej energetike za posledné roky,“ komentuje rozhodnutie Európskej komisie Slugeň.

Často sa podľa neho zabúda na to, že jadro dnes tvorí tretinu bezuhlíkových zdrojov výroby elektriny.

Jadro je hlavným zdrojom na výrobu elektriny v Maďarsku. Podľa IAEA sa z neho v štyroch prevádzkovaných blokoch vyrobilo 51 % domácej elektriny. Súčasné bloky mali pôvodne 30-ročnú dizajnovú dobu prevádzky. Od roku 2012 im ale boli povolenia postupne predĺžené o ďalších 20 rokov. Ich odstavenie sa tak očakáva v priebehu rokov 2032 – 2037.

Podľa národného štatistického úradu si v roku 2015 Maďarsko z vlastnej produkcie pokrylo 80 % domácej  spotreby elektriny, zvyšok doviezlo zo zahraničia vrátane Slovenska.

Technológia nadväzuje na skúsenosti

Dva VVER bloky v Paksi, ktorých výstavba má začať už v roku 2018, by mala prispieť k energetickej bezpečnosti a sebestačnosti Maďarska, ale aj k znižovaniu produkcie CO2. Ruská korporácia pre atómovú energiu Rosatom postaví v jadrovej elektrárni Paks dva nové bloky s reaktormi typu VVER-1200, ktoré patria do generácie III+.

Výber ruského partnera považuje Slugeň za „pragmatickú a logickú voľbu, nakoľko podobne ako Slovensko má pozitívne skúsenosti s technológiou VVER ako aj s ruskými odborníkmi“.

Projekt VVER-1200 vznikol evolúciou starších typov reaktorov VVER a jeho hlavnou prednosťou má byť unikátna kombinácia aktívnych a pasívnych bezpečnostných systémov. „Tieto bloky patria medzi najmodernejšie na svete, predstavujú generáciu III+ a navyše už majú funkčnú referenciu bloku v Novovoroneži II, ktorý bol vo februári 2017 uvedený do komerčnej prevádzky,“ vysvetlil Slugeň.

Výstavba bude prebiehať na základe maďarsko-ruskej medzivládnej dohody, ktorá bola podpísaná v roku 2014. Rusko tiež poskytuje Maďarsku úver vo výške 10 miliárd eur, ktorý pokryje 80 percent celkových nákladov na výstavbu nových blokov. Podľa podmienok medzivládnej dohody bude minimálne 40 percent celkového objemu zákaziek udelených maďarským firmám.

Slugeň približuje hospodársky prínos výstavby nových blokov pre Maďarsko: „Dáva impulz k rozvoju hospodárstva, vytvára nové pracovné miesta, zaisťuje zákazky pre domáci priemysel, zachováva kontinuitu predchádzajúceho rozvoja a investícií a napomôže k rozvoju vedecko-technického potenciálu krajiny.“

Odvážny krok a zdravý rozum

„Pripomínam, že ide o mimoriadne odvážny, ale aj zodpovedný prístup maďarskej vlády, stavať dva jadrové bloky v súčasných geopolitických a ekonomických podmienkach, ktorý môže slúžiť ako inšpirujúci príklad aj pre Slovensko, ale aj ako návrat k zdravému rozumu, resp. k vytváraniu podmienok pre trvalo udržateľný rozvoj krajiny, či celého regiónu,“ uviedol predseda SNUS.„Viac ako 50 % všetkých energetických výrobní, nie len tých jadrových, je na úrovni projektovanej životnosti. Ak nebudú včas nahradené, nemusí mať odhad vývoja ceny silovej elektriny len pozitívne scenáre. Do roku 2030 sa dá očakávať výrazný nárast  ceny elektriny, ale aj pokles dostupnosti fosílnych palív, takže mantra investorov, že o výstavbe nových blokov sa dá efektívne uvažovať, iba ak je teraz cena silovej elektriny nad 65 Euro/MWh je krátkozraká,“ tvrdí Slugeň.

„Piaty bohunický blok, ktorého príprava dosiahla úroveň „feasibility study“ a ktorého dynamika upadá na úroveň hybernizácie, by mohol využiť synergiu z Pakse, zavesiť sa do háku a výrazne s tohto faktu profitovať,“ uzavrel.

Projekt Nového jadrového zdroja v Bohuniciach zatiaľ nebol oficiálne zmrazený a pod taktovkou spoločnosti JESS sa údajne stále pripravuje dokumentačná príprava povoľovacieho procesu. Politici sa ale o tomto projekte vyjadrujú čoraz opatrnejšie a mnohí analytici na rozdiel od jadrovej lobby nevidia projekt perspektívne, kým nedôjde k zásadnej zmene situácie na trhu s elektrinou.

„Úplne úprimne? Žiadnu perspektívu pre výstavbu JESS nevidím. Myslím si, že na Slovensku bude na dlhé desaťročia stačiť blamáž okolo dostavby AE Mochovce,“ uviedol nedávno pre náš portál Michal Šnobr.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.