Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Smart domacnost panel - Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
23. novembra 2016 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Smart domácnosť myslí na úsporu za vás

Foto: Innogy

Nové digitálne trendy stále viac určujú smerovanie energetiky a menia zabehnuté línie nielen pokiaľ ide o výrobu elektriny, ale aj postavenie a chovanie spotrebiteľov. Vďaka technologickému pokroku sa aktívny spotrebiteľ presúva do centra diania. Kľúčovým heslom sa stáva slovo smart – inštalujú sa smart meradlá, budujú sa smart mestá. Aj domácnosti sa pomaly stávajú smart, teda inteligentné. Čo to vlastne znamená?

Základným princípom inteligentnej domácnosti je automatizácia procesov s cieľom zvýšiť jej efektívne fungovanie i komfort obyvateľov. Drobné, vzájomne prepojené zariadenia by mali uľahčiť ovládanie osvetlenia, kúrenia, spotrebičov i bezpečnostných prvkov a v závere viesť aj k úspore nákladov za energie. Na slovenskom trhu už existuje viacero systémov, ktoré dokážu prepojiť dátové zariadenia s elektroinštaláciou, vykurovaním či alarmom. Pri plánovanej výstavbe domu je možné smart systém zahrnúť do projektu a priamo naň pripraviť rozvody. Čoraz väčšiu obľubu si ale získavajú bezdrôtové sady.

Sieť zariadení

Mozgom na prvý pohľad komplikovaného systému je centrálna riadiaca jednotka, ktorá je bezdrôtovo prepojená s tzv. switchom a množstvom senzorov, regulátorov, aktorov, detektorov, vypínačov a ovládačov. Tých môžu byť desiatky či stovky – závisí od komplexnosti celého súboru.

Hlavné riadiace zariadenie sa napojí do elektriny a vďaka internej anténe dokáže komunikovať s ostatnými zariadeniami. Monitorovať a ovládať ich môžete vďaka špeciálnemu displeju, cez počítač, mobil či smart hodinky. Niektoré sofistikované systémy, ale dokážu reagovať aj na hlasové povely alebo sa vďaka multimediálnej nadstavbe dajú ovládať aj cez televíziu. Celá komunikácia prebieha bezdrôtovo prostredníctvom technológie podobnej wifi sieti, resp. pripojením wifi routera, na ktorý je naladený aj tablet alebo mobil.

Po počiatočnom nakonfigurovaní ovládací panel tradične ponúka preh­ľad jednotlivých izieb v do­mác­nos­ti i za­po­je­ných senzorov a ovládačov, ktoré môžete pridávať a riadiť. Preklikávať sa môžete v in­for­má­ciách o rôznych veličinách, kto­ré sys­tém generuje napr. v oblasti teploty, spotreby elektriny, svetelnosti či pohybu. Samozrejmosťou býva archivovaný záznam všetkých aktivít, ktorý umožňuje napojené úložisko dát. Čím prehľadnejšie sú dáta zobrazené, napr. vo forme grafov, tým je pridaná hodnota pre užívateľov vyššia – dokážu napríklad ľahšie sledovať zmeny v čase.

Nastaviť si môžete rôzne režimy automatických pokynov, aby ste nemuseli jednotlivé ovládače a spotrebiče zapínať a vypínať ručne. Predstavme si pár príkladov.

Príjemne teplo

Ak je v izbe horúco, obyvateľa bytu či domu napadne spustiť ventilátor alebo klimatizáciu. Riadiaca jednotka smart systému ale najprv zatiahne žalúzie, čím v prvom kroku ušetrí energiu. Až keď toto opatrenie nepomôže, začne vzduch aktívne ochladzovať. Vďaka prevodníkom je do smart systému možné zapojiť klimatizačnú jednotku, ale tiež tepelné čerpadlo či kotol.

Ak ste celý deň v práci, na vykurovaní môžete ušetriť. Zabudovaný termostat a nainštalované regulačné hlavice dokážu upraviť potrebnú teplotu podľa potreby, problémom nie je ani podlahové kúrenie. Po vašom odchode sa automaticky stlmí vykurovanie až tesne do času predtým, než sa v tradičnú hodinu vrátite domov. Byt je tak vyhriaty bez toho, aby šlo topenie 8 a viac hodín naplno, avšak fakticky zbytočne. K automatickému vypnutiu dôjde aj počas vetrania miestností – senzory totiž dokážu zaznamenať aj otvorenie okien. Viac o rozumnom a efektívnom vykurovaní domácností sa dočítate v  tomto článku.

Keďže každá izba v dome má odlišné nároky na vykurovanie, v inteligentnej domácnosti je možné riadiť teploty individuálne. Sofistikovaný systém tiež dokáže využiť takzvané pasívne tepelné zisky, ktoré vznikajú pri varení, pečení či zo slnečného žiarenia prechádzajúceho cez sklo. Všetky tieto drobnosti znižujú potrebu aktívneho vykurovania.

Foto: Flickr/One Tonne Life (licencia Creative Commons)

Lacnejšia elektrina

Nižšie faktúry môžete mať aj za elektrinu. Stačí, ak prevádzku energeticky najnáročnejších spotrebičov ako je práčka alebo umývačka, presuniete do doby s nižšou tarifou. Dnes je bežne možné využiť prechod medzi nízkou a vysokou tarifou, ktorý je stanovený regionálnou distribučnou spoločnosťou. S rozvojom inteligentných meracích systémov (IMS) je predpoklad častejšieho využívania variabilnej tarifikácie. Pri zohľadnení týchto parametrov smart systém zapne veľké spotrebiče až s nástupom lacnejšej sadzby za elektrinu.

Zabúdate občas zhasnúť svetlo, napríklad v kúpeľni, na chodbe či v pivnici? Pri inteligentnom riadení sa svetlá vypnú po odchode z domu alebo ich môžete vypnúť na diaľku cez tablet či mobil. Rovnako automaticky sa dokážu vypnúť aj inteligentné elektrické zásuvky, v ktorých sú permanentne pripojené káble s TV systémom či mikrovlnkou a v režime standby by aj tak odoberali malé množstvo energie. Elimináciou stand-by režimu a reálnym odpojením zásuviek môžete ušetriť aj 100 eur ročne. Pri večernom príchode domov sa zase automaticky rozsvieti svetlo na prístupovom chodníku, osvetlí a otvorí garáž.

Prepojením svetiel s pohybovými senzormi, resp. vďaka multisenzorom, sa vám doma môžu svetlá rozsvecovať a zhasínať podľa toho, v ktorej miestnosti sa práve nachádzate. Opäť sa tým odstráni riziko, že necháte svetlo zbytočne svietiť. Ani tu nejde o malé peniaze – ak necháte svietiť 100 W žiarovku počas 10 hodín, spotrebuje 1000 W alebo 1 kWh elektriny.

Hoci to môže vyzerať ako scéna zo sci-fi filmu, vďaka nakonfigurovaniu tzv. televízneho režimu smart systém v jednom kroku automaticky stiahne žalúzie, stlmí osvetlenie v obývačke, nastaví kúrenie na príjemnú teplo aj zapne televíznu zostavu.

S rozširujúcimi sa inštaláciami zariadení na výrobu elektriny alebo tepla z obnoviteľných zdrojov, prepracované systémy začínajú myslieť aj na nové trendy v energetike. Umožňujú tak pripojiť solárne termické alebo fotovoltické panely, vrátane akumulačných jednotiek.

„Aj keď v súčasnosti je ekonomická výhodnosť fotovoltických riešení ešte otázna s rozvojom technológii na skladovanie elektriny bude čoraz rozšírenejšia aj možnosť nezávislej výroby a spotreby elektriny nielen zo strany firiem ale aj domácnosti,“ uviedol Stanislav Kovalík, riaditeľ pre retail spoločnosti ČEZ Slovensko.

Ak ste nadšencom elektromobility, na inteligentnú elektroinštaláciu je tiež možné napojiť zásuvku pre nabíjanie elektrického vozidla a dobiť si auto v noci, v čase lacnejšej elektriny.

Voda základ života

O tom, že ušetriť náklady na (teplú) vodu môžu domácnosti výmenou kúpania za sprchu, inštalovaním ventilu či perlátoru regulujúceho prietok, nahradením ručného umývania riadu úspornou umývačkou či ohrevom vody slnečnou energiou, už dnes nepochybuje snáď nikto. Smart domácnosť ale ide ešte ďalej.

Jednoduché LED indikátory meniace farbu prezradia teplotu alebo tiež množstvo spotrebovanej vody. Ak sa chystáte v kúpeľni relaxovať, vďaka panelu zabudovanému v stene si dokážete individuálne nastaviť teplotu i tlak vody, osvetlenie či dokonca hudbu. Závlahu záhrady je tiež možné naprogramovať automaticky podľa potreby či v súlade s informáciami z meteostanice.

Foto: Pic Jumbo

Cíťte sa bezpečnejšie

Dôležitou súčasťou inteligentnej domácnosti je prepojenie s bezpečnostnými prvkami. Do chytrej infraštruktúry je možné integrovať vonkajší i vnútorný kamerový systém, sirénu, senzory otvárania dverí a okien, požiarny hlásič, senzor dymu či vytopenia, dverný zámok na kód alebo čipovú kartu, ovládač na garážovú bránu aj videotelefón na otváranie vstupných dverí. Integrovaný alarmový systém funguje ako bežné domové alarmy, reaguje na pohyb či otvorenie dverí/okien a o neželanom narušení vás informuje smskou.

V prípade, že odídete na dlhšiu letnú dovolenku alebo zimnú lyžovačku, niektoré systémy umožňujú nastaviť režim takzvanej simulácie prítomnosti v dome. Ten dočasne rozsvieti svetlá, pričom zohľadní aj čas, kedy členovia rodiny zvyčajne ráno alebo večer osvetlenie zapínajú.

Podceňovať ale netreba ani bezpečnosť samotných zariadení, ktoré sú súčasťou smart systému. S nadsádzkou sa dá povedať, že každá smart technológia je natoľko inteligentná ako jej užívateľ.

Keďže pohodlné ovládanie systému prebieha digitálne a predovšetkým prostredníctvom mobilu či tabletu si vyžaduje prácu s aplikáciou, je vo vlastnom záujme domácnosti nezanedbať opatrenia spojené s prihlasovacími heslami. Hoci zabezpečenie inteligentných systémov býva v zásade vyššie a zložitejšie než štandardné zabezpečenie domácej wifi siete, maximálna úroveň ochrany systému, do ktorého sú zapojené detektory pohybu, kamery či otváranie dverí je na mieste.

Každá hračka niečo stojí

Ešte donedávna bolo treba na smart inštaláciu myslieť vopred, napr. v projektovej dokumentácii k stavbe, a zjednotenie existujúcich sústav tepla či elektriny malo svoje limity. S nástupom bezdrôtových formácií už ale automatizácia nepredstavuje problém, zásahy do existujúcej kabeláže sú minimálne. To sa prejavuje aj na cenách technológií.

Jednoduché domáce smart systémy, tzv. štartovacie balíky obsahujúce centrálnu jednotku a základné detektory, je už dnes možné zaobstarať si dokonca aj za 500 eur. Plne zautomatizovaný byt využívajúci väčšinu vyššie spomínaných výhod vyjde asi na 2000 eur. Pri menšom dome sa systémy pohybujú okolo sumy 3000 eur, väčší dom vyjde asi o tisícku drahšie.

Centrálna jednotka je síce nutným mozgom sústavy, ak chcete využiť diaľkové ovládanie žalúzií, zásuviek, regulovať vykurovanie, ovládať interiérové aj vonkajšie osvetlenie, cena doplnkov sa rádovo pohybuje v stovkách eur. Pri vysoko sofistikovaných systémoch ich ceny prekračujú 10 000 eur.

Pokiaľ ide o inštaláciu a nastavenie systémov, pri jednoduchých balíčkoch by ju mal zvládnuť aj majiteľ bytu. Zásahy do elektroinštalácie či bezpečnostných systémov je ale treba nechať na profesionálov.  

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.