Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Slovnaft LDPE 4 - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slovnaft LDPE 4 - energia.sk
8. septembra 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Slovnaft spúšťa novú prevádzku na výrobu plastov

Prestrihnutie pásky: vľavo Oszkár Világi (Slovnaft) a Miroslav Obert (štátny tajomník MH SR)

Rozsiahly projekt modernizácie výroby plastov v Slovnafte sa blíži do svojho konca. Bratislavská rafinéria ukončila inštaláciu technológie v novom závode na výrobu nízkohustotného polyetylénu. Výrobná kapacita jednotky by mala vzrásť o 40 tisíc ton na 220 tisíc ton ročne. Spoločnosť predpokladá, že štyri pätiny odbytu budú smerovať na zahraničné trhy.

Nový závod nahradí všetky predchádzajúce jednotky na výrobu plastov. „Je to najväčšia investícia v skupine MOL za posledných päť rokov,“ uviedol dnes predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi.

Do vybudovania prevádzky, ktorá zahŕňa rekonštrukciu Etylénovej jednotky, výstavbu logistickej infraštruktúry, ako aj ďalšie technológie, sa investovalo vyše 300 miliónov eur. Pochádzali prevažne zo súkromných zdrojov, projekt podporila aj Európska banka pre podporu a rozvoj.

S komerčnou produkciou sa začne  na začiatku budúceho roka. Proces výstavby spolu s testovaním technológie sa má ukončiť koncom novembra. „Nová výrobná jednotka zlepší našu konkurencieschopnosť a možnosť ďalšej expanzie na nové trhy,“ skonštatoval na otvorení Világi.

Pozitívom nového závodu sú ekologické parametre. Výroba bude mať nižšiu environmentálnu záťaž s minimálnymi emisiami oxidu uhličitého (CO2). Prevádzkovateľ sľubuje väčšiu bezpečnosť a nižšiu energetickú spotrebu.

Finálny produkt, plastový granulát, má široké spektrum využitia. Odberatelia ho ďalej spracovávajú na potravinárske a poľnohospodárske fólie, hračky, izolácie či medicínske pomôcky. Slovnaft má podľa Világiho ambíciu dodávať polyetylén aj pre zákazníkov z automobilového priemyslu.

Závod na výrobu polyetylénu v Slovnafte postavila Skupina Maire Tecnimont prostredníctvom konzorcia sesterských firiem Tecnimont z Talianska a Tecnimont Planung und Industrieanlagenbau z Nemecka.

V novej prevádzke bude pracovať približne 150 ľudí z pôvodných jednotiek. „Neznamená to teda navýšenie  zamestnanosti v Slovnafte, ale počas dvoch rokov výstavby tejto prevádzky tu pracovalo vyše 1000 ľudí,“ uzavrel Világi. 

© foto a text: energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.