Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ladislav Szemet - MET
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ladislav Szemet (Slovnaft) - MET SLovakia
13. februára 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Slovnaft je druhým najväčším odberateľom zemného plynu na Slovensku. Zmenil dodávateľa.

Prečo ste menili dodávateľa zemného plynu?

Kontrakt o dodávkach zemného plynu do rafinérie sa obnovuje každý rok na základe výberového konania. V tejto oblasti sme dlhodobo spolupracovali s iným dodávateľom, ale MET Slovakia ponúkol na rok 2017 najlepšie podmienky.

Ako hodnotíte slovenský plynárenský trh?

Na slovenskom trhu sa nachádzajú štyria dodávatelia zemného plynu, ktorí sú schopní vyhovieť požiadavkám Slovnaftu v segmente odberu rafinérie. V ďalších dvoch malých oblastiach, logistike a maloobchode, sú desiatky potenciálnych dodávateľov. Rozdiely medzi nimi sú v ponúkanej cene a tiež v ponuke a úrovni služieb. Keďže Slovnaft nakupuje zemný plyn aj podľa vývoja jeho ceny na európskom trhu, fixná cena odoberanej komodity neexistuje. MET Slovakia ponúkol Slovnaftu najpružnejší vzorec vo vyhodnotení odberu, a zároveň prevzali zodpovednosť za odchýlku. Takúto službu neponúkol žiadny iný potenciálny dodávateľ.

Čo je výsadnou požiadavkou rafinérie pre túto komoditu?

Slovnaft požaduje od dodávateľa zemného plynu nepretržité dodávky tejto komodity. Okrem najvýhodnejšej ceny očakáva aj ďalšie služby, akými sú garancie za včasnosť dodávok, prebratie zodpovednosti za odchýlky a pružnosť, ktorú si vyžaduje najmä technológia v rafinérii.

Ktoré faktory tvoria dobrú cenu?

Dodávateľ zemného plynu do rafinérie musí zabezpečiť všetky požadované služby na vysokej úrovni. Pre Slovnaft je kľúčovým faktorom výberu dodávateľa cena, ktorá sa porovnáva na základe skupiny viacerých vzorcov, keďže ide o veľký odberový objem.

Aké vysvedčenie by ste vystavili na konci januára 2017 pre MET Slovakia?

Spolupráca s MET Slovakia sa začala už v roku 2015, keď táto spoločnosť začala s dodávkami zemného plynu pre logistiku, najmenší segment Slovnaftu pri nákupe tejto komodity. O rok neskôr MET Slovakia uspel vo výberovom konaní pre maloobchod a od roku 2017 je táto spoločnosť dodávateľom zemného plynu aj pre rafinériu. V súčasnosti tak pokrýva všetky tri oblasti odberu, pričom rafinéria tvorí najväčší podiel v portfóliu. MET Slovakia tak postupne prešla všetkými segmentmi a stal sa z nej jediný dodávateľ zemného plynu do Slovnaftu.

Skupina SLOVNAFT je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je SLOVNAFT, a.s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy v jednej z najkomplexnejších európskych rafinérií a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných hmôt. Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v SR. Spoločnosť patrí na Slovensku k lídrom v oblasti CSR a firemnej filantropie, významne podporuje šport, kultúru, vzdelávanie, mládež a revitalizáciu životného prostredia. Skupina SLOVNAFT je členom medzinárodnej Skupiny MOL.

MET Group, so sídlom vo Švajčiarsku, má vedúce postavenie na európskom trhu s energiou. MET je aktívnym členom na európskych trhoch so zemným plynom, energiou a ropou. Prostredníctvom dcérskych spoločností pôsobí MET v 12 krajinách, je súčasťou 26 národných trhov s plynom a 19 medzinárodných obchodných hubov, s významným výskytom na koncového spotrebiteľa v Chorvátsku, Maďarsku, Taliansku, Rumunsku, Španielsku a na Slovensku.

Zdroj: MET Slovakia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.