Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Pavel Povinec- energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: energia.sk
16. mája 2017 Jadrová energia od Energia.skSITA

Slovenským vedcom roka sa stal jadrový expert

V Bratislave vyhlásili výsledky jubilejného 20. ročníka súťaže Vedec SR. Ocenenie získal jadrový fyzik Pavel Povinec z Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý dlhé roky pôsobí na Katedre jadrovej fyziky a biofyziky.

Porota ocenila jeho prínos a výsledky v oblasti vývoja ultra-senzitívnych urýchľovačových a rádiometrických analytických metód a ich využitie vo výskume zriedkavých jadrových procesov a environmentálnej rádioaktivity.

Povinec svojou prácou prispel k vybudovaniu unikátneho urýchľovačového centra na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK, ktoré je zamerané na výskum jadrových procesov pri nízkych energiách, a na vývoj a aplikácie rádionuklidových a iónových analytických metód.

V kategórii Vedkyňa roka SR získala ocenenie Mária Omastová zo SAV.  Osobnosťou roka v oblasti technológií sa stal Radovan Hudák Technickej univerzity v Košiciach. Osobnosťou roka v programoch EÚ je Daniel Donoval zo STU v Bratislave. Mladou osobnosť vedy sa stal Tomáš Bertók zo SAV.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.