Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
electricity grid
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ james_jhs (licencia Creative Commons)
20. augusta 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Slovenský, český a maďarský trh s elektrinou sa prepoja 11. septembra

Na trhu by po prepojení mala byť väčšia konkurencia a dodávky elektriny by mali byť stabilnejšie a bezpečnejšie. Zároveň ide o ďalší krok k vytvoreniu jednotného európskeho vnútorného trhu s elektrinou.

Prepojenie trhov v rámci projektu SK-CZ-HU „market coupling“ bude znamenať, že ponuky a dopyty registrovaných účastníkov denného trhu všetkých troch krajín budú obchodované spoločne až do výšky dostupnej prenosovej kapacity. Oproti súčasnému stavu tak i na slovensko-maďarskom profile nebude nutná rezervácia cezhraničných kapacít organizovaná v aukčnej kancelárií CAO.

Prepojenie trhov začne 11. septembra 2012 s uzávierkou obchodovania stanovenou na 11:00 dopoludnia.

S prepojením trhov už pred viac než rokom súhlasili národní regulátori, prevádzkovatelia prenosových sústav a organizátori trhov s elektrinou Maďarska, Českej republiky a Slovenska.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.