Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
26. septembra 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Slovensko vyhralo súdny spor s EK v oblasti energetiky

„Súdny dvor po posúdení zamietol žalobu komisie,“ uviedol hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Spochybňovanú zmluvu uzatvorila švajčiarska spoločnosť so Slovenskými elektrárňami v októbri 1997. ATEL tak získala právo na prenos elektriny výmenou za to, že sa bude finančne podieľať na výstavbe prenosového vedenia vo výške viac než 50 % nákladov.

„V súvislosti s touto zmluvou EK zaslala SR najskôr formálnu výzvu a následne aj odôvodnené stanovisko, v ktorom uviedla, že SR si vyhradením kapacity na prenosových vedeniach nesplnila povinnosti vyplývajúce zo smernice o spoločných pravidlách pre vnútorný trh s elektrickou energiou, podľa ktorej sa vyžaduje nediskriminačný prístup do prenosovej sústavy,“ vysvetlil výhrady komisie Bubla.

Keďže podľa EK Slovensko tieto pochybenia nenapravilo, podala voči SR žalobu. V nej navyše tvrdila, že priznané právo na prednostný prenos pre spoločnosť ATEL znamená privilegované postavenie tejto spoločnosti vo vzťahu k ostatným používateľom siete. Slovensko sa tak malo údajne dopúšťať aj porušovania európskej antidiskriminačnej smernice.

SR však argumentovala, že sporná zmluva nie je diskriminačná, no odňatie záruky práva na prenos by viedlo k diskriminácii spoločnosti ATEL v porovnaní s ostatnými prevádzkovateľmi na trhu. „Toto odňatie by totiž spôsobilo, že na spoločnosť ATEL by sa vzťahovali rovnaké podmienky ako na ostatných prevádzkovateľov na trhu, ktorí však žiadnu investíciu do slovenskej prenosovej sústavy neuskutočnili,“ vysvetlil hovorca Ministerstva spravodlivosti SR.

Výklad spomínanej smernice, o ktorý sa opierala komisia, mohol podľa predstaviteľov SR spôsobiť, že by sa spoločnosť ATEL pri prípadnej arbitráži pokúsila dovolať, že odňatie záruky práva na prenos bez poskytnutia riadnej kompenzácie predstavuje porušenie ustanovení Zmluvy o energetickej charte týkajúcich sa vyvlastnenia. Rovnako mohlo vzniknúť podozrenie o porušení práva na riadne a spravodlivé zaobchádzanie.

Súdny dvor po posúdení nakoniec zamietol žalobu komisie. „V rozsudku neskonštatoval, či by sporná zmluva medzi SEPS a spoločnosťou ATEL predstavovala diskrimináciu ostatných účastníkov a teda aj porušenie práva EÚ. V každom prípade ale uviedol, že aj keby prednostný prístup spoločnosti ATEL nebol v súlade s právom EÚ, je chránený primárnym právom EÚ, ktoré rešpektuje predvstupové medzinárodné záväzky členských štátov,“ uzavrel Bubla.

Zdroj: TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.