Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricky stlp - zospodu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Julian Povey (licencia Creative Commons)
2. septembra 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Slovensko v zverejňovaní dát o trhu s elektrinou zaostáva

Na základe skúmania dostupnosti informácií cez webové nástroje prevádzkovateľov elektrizačných prenosových sústav, spoločnosť energy analytics, s.r.o. zostavila nasledovný rebríček vybraných krajín:

KRAJINA RATING
Belgicko 10 / 10
Česko 8 / 10
Rumunsko 7 / 10
Rakúsko 7 / 10
Nemecko 6 / 10
Dánsko 6 / 10
Slovinsko 5 / 10
Slovensko 3 / 10
Maďarsko 3 / 10
Poľsko 2 / 10

Bezproblémový prístup k informáciám o trhu s elektrinou pre všetkých účastníkov trhu je nevyhnutným predpokladom pre efektívne fungovanie trhu, píše sa v správe. Zjednodušene, Nariadenie EÚ č. 714/2009 požaduje od prevádzkovateľov sústav zverejňovanie dát o fundamentoch na strane dopytu a ponuky, ale tiež aj o dostupnosti kapacít na cezhraničný prenos elektriny. Okrem iného nariadenie požaduje:

  • zverejňovanie voľne dostupných dát v jednoduchej a prístupnej forme,
  • zverejňovanie historických dát za obdobie min. 2 roky spätne,
  • zverejňovanie dostupnosti prenosových kapacít, vrátane informácií o preťaženiach sústav a metodiky riešenia takýchto situácií,
  • zverejňovanie predikcií vývoja dopytu a ponuky po elektrine (vrátane informácií relevantných voči cezhraničnému obchodovaniu s regulačným výkonom a podpornými službami),
  • zverejňovanie informácií o plánovaných odstávkach (ex-ante) zdrojov s inštalovaným výkonom nad 100 MW,
  • zverejňovanie informácií o realizovaných plánovaných a neplánovaných odstávkach zdrojov nad 100 MW za deň spätne (ex-post),
  • zverejňovanie informácií relevantných pre cezhraničný obchod s elektrinou s maximálnou možnou mierou presnosti predikovaných dát.

Pri vytváraní rebríčka krajín kladie správa dôraz nielen na typ a štruktúru zverejňovaných dát, ale i na užívateľskú jednoduchosť a technickú spoľahlivosť jednotlivých webových platforiem. I toto berie správa do úvahy pri vytváraní rebríčka krajín.

Správa je dostupná na stiahnutie v anglickom jazyku.

(c) energia.sk

Tento text sa publikuje v spolupráci s Friedrich Ebert Stiftung.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.