Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Baňa - podzemie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / peterp (licencia Creative Commons)
6. apríla 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Slovensko má 80 ložísk energetických surovín

Ložiská na území Slovenska disponujú viac než jednou miliardou ton energetických surovín. Väčšinu energetických surovín však tvoria nebilančné zásoby, čo znamená, že sú v súčasnosti nevyužiteľné. Ich objem je viac ako 700 mil. ton. Počet výhradných ložísk energetických surovín je v súčasnosti 80. Informácie vyplývajú z analýzy Ministerstva životného prostredia SR.

„Najvýznamnejšiu časť predstavujú zásoby hnedého uhlia a lignitu,“ uviedol v analýze rezort životného prostredia. Geologické zásoby hnedého uhlia a lignitu sa pohybujú na úrovni jednej miliardy ton. Slovensko sa taktiež môže pochváliť ložiskami antracitu, bituminóznej horniny, gazolínu, zemného plynu, neparafinickej a poloparafinickej ropy a uránovej rudy.

V súčasnosti rezort životného prostredia eviduje ťažbu na 24 ložiskách. Z toho na dvanástich ložiskách sa ťaží zemný plyn, na štyroch hnedé uhlie, na troch gazolín, taktiež na troch ropa poloparafinická a na jednom ložisku bitumózne horniny a lignit. Zatiaľ sa neťaží na ložiskách obsahujúcich urán a antracit.

„Slovenská republika má obmedzené zásoby energetických surovín, je odkázaná na dovoz a situácia sa pravdepodobne nezmení ani v budúcnosti,“ konštatuje v analýze ministerstvo životného prostredia.

Zdroj: (C) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.