Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Martin Bartošovič - NAFTA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdroj: NAFTA
14. augusta 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Slovensko je na prípadné zastavenie dodávok plynu cez Ukrajinu dobre pripravené

Aké úlohy zohrávajú podzemné zásobníky plynu pri zaisťovaní energetickej bezpečnosti krajiny a aký význam majú pre fungovanie trhu s plynom?

Zásobníky sú jedným z dôležitých nástrojov pre zaistenie energetickej bezpečnosti nielen Slovenska ale aj širšieho regiónu, a zároveň sú efektívnym nástrojom pre podporu obchodovania na plynárenskom trhu. Spoločnosť NAFTA prevádzkuje najväčší komplex podzemných zásobníkov plynu na Slovensku. Kombinácia priaznivých geologických podmienok a výhodnej polohy v blízkosti tranzitného systému, ktorý zásobuje západných a južných susedov Slovenska, z našich zásobníkov robí jeden z kľúčových uzlov európskej plynárenskej siete.

Veľká časť bezpečnostných pravidiel sa v priemysle i energetike prijíma predovšetkým v reakcii na určité vážne (geo)politické udalosti či nehody. Význam zásobníkov napríklad značne stúpol v reakcii na plynovú krízu v januári 2009. Zmenil sa odvtedy prístup k posudzovaniu rizík prevádzky a potenciálu zásobníkov plynu?

Po plynovej kríze 2009 sa všeobecne zvýšila citlivosť krajín na možnú krízu, keďže išlo o vôbec prvé prerušenie dodávok plynu z Ruska počas existencie tranzitného systému. V spoločnosti NAFTA sme sa však zaistením bezpečných dodávok zaoberali systematicky aj pred krízou 2009, čo dokumentuje aj skutočnosť, že rozhodnutie o postupnom rozšírení komplexu zásobníkov Láb o štruktúru Gajary-báden sme prijali už v roku 2007. Rozširovanie skladovacej kapacity v posledných rokoch je však iba jedným z opatrení na zvýšenie bezpečnosti dodávok. V našej spoločnosti dlhodobo pracujeme aj na posilňovaní kapacity na prepojeniach s prepravnou sieťou a investovali sme do flexibility, čo znamená, že teraz vieme podľa potreby rýchlo prepnúť zásobník z režimu vtláčania na ťažbu a naopak.

Našou hlavnou výhodou je, že neprevádzkujeme klasický zásobník, ale tzv. komplex zásobníkov, ktoré sú napojené na niekoľko sietí – ako na distribučnú, tak aj na tranzitnú sieť a dokonca aj na virtuálny obchodný bod v Rakúsku. Zároveň sme v blízkosti hraníc troch krajín a cez napojenia tak vieme obsluhovať celý stredoeurópsky priestor.

Eurokomisár Oettinger ale aj iní politici vyzývajú k nutnosti pred jeseňou maximálne naplniť zásobníky plynu na Ukrajine aj v EÚ. Je to v prípade Slovenska a iných krajín uskutočniteľné?

Aj vzhľadom na mierny priebeh zimy v 2013/2014 sú dnes podzemné zásobníky plynu naplnené viac ako boli v rovnakom období v predchádzajúcich rokoch. Momentálne je naplnenie našich zásobníkov na približne 90 %. Čo sa týka pripravenosti Slovenska, v rámci prípravy na mimoriadne situácie sa spoločnosť NAFTA v uplynulých rokoch významne posunula vo všetkých parametroch. Z pohľadu fungovania podzemných zásobníkov možno povedať, že vďaka dostatočnej skladovacej kapacite a vysokej flexibilite zásobníkov na území Slovenska je Slovensko na prípadné zastavenie dodávok plynu z Ruska cez územie Ukrajiny dobre pripravené.

Projekt výstavby zásobníka Gajary-báden sa realizuje už niekoľko rokov, v 2014 by sa mal dokončiť. Môžete v krátkosti priblížiť základné piliere tohto projektu?

Finálny nábeh zásobníka Gajary-báden bude ukončený v tomto roku, kedy dosiahneme jeho projektovanú  kapacitu 500 mil. m3. Tým sa celková skladovacia kapacita komplexu zásobníkov Láb navýši na hodnotu približne 2,5 mld. m3. Nové skladovacie kapacity podporujú nielen energetickú bezpečnosť Slovenska ale aj rozvoj skladovacích služieb a obchodovanie so zemným plynom. Umožňujú nám vytvárať flexibilnejšie a krátkodobejšie produkty, a tým lepšie reagovať na aktuálne požiadavky trhu a našich zákazníkov.

NAFTA sa venuje aj prieskumu a ťažbe uhľovodíkov. Aká je súčasná úroveň ich ťažby na Slovensku? Podľa predpovedí sa očakáva jej pokles – aké kroky plánujete v snahe zmierniť trend poklesu?

Súčasná ťažba ropy a gazolínu na Slovensku sa dnes pohybuje na úrovni 10 až 13 tisíc ton ročne a ťažba plynu na úrovni 90 až 95 mil. m3. Trend postupného poklesu je v oblasti so storočnou ťažbou prirodzený. Aj keď podiel ťažby ropy a zemného plynu z domácich zdrojov postupne poklesol, po konverzii bývalých ložísk na podzemné zásobníky Slovensko dosiahlo mimoriadne úspechy v oblasti skladovania zemného plynu. História podzemného skladovania zemného plynu siaha 40 rokov dozadu.

V oblasti prieskumu a ťažby je dnes cieľom spoločnosti NAFTA predovšetkým maximálne využitie prieskumného potenciálu našich prieskumných území pomocou najmodernejších metód, ale tiež využitie ťažobného potenciálu už otvorených ložísk. Využitím sofistikovaných technológií je totiž možné predĺžiť životnosť ložísk o 8 až 10 rokov.

Spoločnosť skúma možnosti ako rozšíriť svoje aktivity aj za hranice Slovenska, hovorilo sa najmä o Ukrajine, Turecku a Balkáne. Aký je aktuálny stav tejto stratégie rozvoja?

V tejto chvíli môžem povedať, že máme rozbehnuté obchodné rokovania vo viacerých krajinách, vrátane Ukrajiny či Turecka, nakoľko ide o zaujímavé trhy.

Martin Bartošovič je od októbra 2012 generálnym riaditeľom spoločnosti NAFTA, a.s. Predtým pôsobil v spoločnosti SPP.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.