Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
plynovod PL LI
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Arthur Chapman (licencia Creative Commons)
4. februára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Slovensko je členom novej plynárenskej pracovnej skupiny

Krajiny V4 spolu s Bulharskom a Rumunskom sformovali novú skupinu pre podporu realizácie plynovej siete severo-južným smerom v EÚ. „Chcem oceniť, že dnes vznikla pracovná skupina na úrovni V4+, ktorá má spoločnými silami v rámci Európskej únie pomôcť a rozvinúť väčšiu nezávislosť, väčšiu slobodu, väčšiu energetickú diverzifikáciu,“ uviedla slovenská premiérka Iveta Radičová. Stretnutia skupiny majú zabezpečiť plynulé prepojenie energetickej infraštruktúry naprieč Európskou úniou.

Od vytvorenia skupiny na najvyššej úrovni krajiny očakávajú odstránenie administratívnych prekážok a vytvorenie legislatívneho zázemia tak, aby sa realizácia projektov začala v čo najkratšom čase. „Som tak trošku aj hrdá na V4, pretože jeden zo 6 prioritných projektov je prepojenie Sever-Juh a naše krajiny boli veľmi aktívnou súčasťou,“ vyhlásila Redičová. Počas stretnutia premiéri krajín diskutovali aj o zásobníkoch, o ďalších zdrojoch a otvorili aj tému nezávislosti prepojenia elektriny a obnoviteľných zdrojov.

Slovenská predsedníčka vlády zároveň odmietla tvrdenie, že existujú štáty, pre ktoré vytvorenie nového „plynového koridoru“ bude znamenať viac nevýhod ako výhod. „Každá krajina profituje z väčšej nezávislosti pri prepojení. Primárne takéto stavby musia byť financované zo súkromných zdrojov, ale bude kofinancované aj z verejných zdrojov a zdrojov EÚ,“ uzavrela Radičová.

Prvé zasadnutie novovytvorenej skupiny sa uskutoční 9. februára a predsedať jej bude eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. Investície na rozbehnutie všetkých projektov sa odhaduje na 200 miliárd eur.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.