Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Energetická efektívnosť / Energetické triedy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
1. apríla 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Slovensko by malo počas troch rokov ušetriť 8,5 tis. TJ

Slovensko by malo vďaka úsporným opatreniam počas troch rokov ušetriť energie v objeme 8,5 tisíc terajoulov (TJ). Ako vyplýva z návrhu druhého akčného plánu energetickej efektívnosti, počas deväťročného obdobia, od roku 2008 až do roku 2016, po očistení od vplyvu spoločností podieľajúcich sa na obchodovaní s emisnými kvótami skleníkových plynov by malo Slovensko usporiť energie v celkovom objeme 28 tisíc terajoulov. V rokoch 2011 až 2013 budú úsporné opatrenia zamerané najmä na budovy, verejný sektor a priemysel.

V súčasnosti približne 80 % z využívaných budov sú staršie budovy, kde hlavným úsporným opatrením je zlepšovanie tepelno-technických vlastností a zvyšovanie energetickej účinnosti technických zariadení budov. Nové opatrenia na podporu nových budov budú podľa akčného plánu zamerané najmä na podporu výstavby nízkoenergetických domov a pasívnych domov. Plánovaná výška úspor v tomto sektore je 1,8 tisíc terajoulov.

Hlavnou úlohou vo verejnom sektore bude taktiež obnova budov, a to budov verejnej správy. Celkovo by sa v tomto sektore mali usporiť energie v objeme 2,3 tisíc terajoulov. V rámci priemyslu by sa mala počas troch rokov naďalej znižovať energetická náročnosť pri výrobe. Usporiť by sa malo takmer 2,5 tisíc terajoulov.

Druhý akčný plán energetickej efektívnosti počíta s úsporou energií aj pri spotrebičoch a v sektore doprava. Pri spotrebičoch sa očakáva pokračovanie v obmene bielej techniky, čo by malo priniesť úsporu energií v objeme takmer tisíc terajoulov. V rámci sektora dopravy by sa malo naďalej dbať na znižovanie spotreby energie na dopravu tovarov a osôb. V tomto sektore sa očakáva úspora energií na úrovni 950 terajoulov.

Slovensko podľa Ministerstva hospodárstva SR (MH), ktoré vypracovalo druhý akčný plán, splnilo ciele prvého akčného plánu energetickej efektívnosti. Ten trval v rokoch 2008 až 2010, pričom sa dosiahla úspora energií v objeme 3,7 tisíc terajoulov. „Keďže boli splnené obe podmienky preukázania úspor podľa európskej smernice, je možné konštatovať, že Slovenská republika splnila strednodobý cieľ úspor energie na roky 2008 až 2010,“ konštatuje rezort hospodárstva. Pri dosiahnutí cieľa sa celkovo počas prvého akčného plánu investovalo okolo 3,3 mld. eur, čo predstavuje 80 % z plánovaných finančných prostriedkov.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.