Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europsky parlament
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/inyucho (licencia Creative Commons)
27. decembra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

Slovenské elektroenergetické firmy požadujú zmeny v legislatíve

Pondelok – 13.12. 2010

Slovensko:

Štátna podpora na inštaláciu solárnych kolektorov a biomasových kotlov má ešte k dispozícii prostriedky v hodnote 4,3 mil. eur, informuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Celkovo bolo na dotácie vyčlenených 8 miliónov eur. Do konca novembra 2010 prejavilo záujem o dotácie 3.913 domácností a 23 bytových domov. (viac informácií)

Energiu z OZE má v úmysle využívať zhruba tretina slovenských domácností, vyplýva z prieskumu SIEA. Najviac obľúbenými sú slnečné kolektory, biomasové kotly, ale aj tepelné čerpadlá. (viac informácií)

Európska únia:

Fotovoltaické elektrárne v Česku sa nesmú pripojiť do siete ani na začiatku roka 2011. Dôvodom je stále vysoký počet žiadostí o pripojenie solárnych zdrojov, zdôvodňuje operátor českej prenosovej sústavy ČEPS. K prehodnoteniu situácie príde pravdepodobne až na začiatku nasledujúceho roka. (viac informácií)

Český energetický koncern ČEZ chystá rekonštrukciu hydroelektrární na území Českej republiky. Cieľom je v priebehu 12 rokov zvýšiť výkon vodných zdrojov o 60.000 MWh. Modernizácia má prispieť aj k splneniu záväzkov Prahy voči EÚ vo výrobe elektrickej energie z OZE. (viac informácií)

Utorok – 14.12. 2010

Slovensko:

Bratislavský okresný súd odročil na neurčito spor o preplatenie zmeniek, ktoré podpísal bývalý generálny riaditeľ SPP Ján Ducký v hodnote 400 miliónov českých korún. Žiadateľom je česká spoločnosť Draft-ova Opava, ktorá si túto sumu vymáha od Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). (viac informácií)

Európska únia:

V Česku sa zvyšuje záujem o využívanie bioplynu. V súčasnosti najväčší záujem možno registrovať v južných Čechách, celkovo je v krajine 138 bioplynových staníc s inštalovaným výkonom 77 MW. Limitujúcim faktorom je nemožnosť pripojenia týchto zdrojov do verejnej distribučnej siete, čo je dôsledkom neregulovaného rozmachu fotovoltaiky. (viac informácií)

Taliansky energetický koncern Eni začne v roku 2011 s prieskumom ložísk bridlicového plynu v Poľsku. (viac informácií)

Britská vláda podporí rozvoj elektrických automobilov. Občania so záujmom o ekologické jazdenie tak zaplatia za elektromobil zhruba o štvrtinu menej. Vládny príspevok postačí zhruba na 60.000 áut. (viac informácií)

Svet:

Ruský Gazprom počíta do roku 2015 so zvýšením produkcie zemného plynu o 12 %. Dosiahla by tak 570 až 580 mld. kubických metrov. Objem výroby by sa tak dostal späť na úroveň z roku 1993.  (viac informácií)

Streda – 15.12. 2010

Slovensko:

Poslanci NRSR schválili novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Zákon sa zameriava najmä na fotovoltaiku. Štátna podpora sa bude poskytovať len pre zariadenia s inštalovaným výkonom do 100 kW. (viac informácií)

Európska únia:

Relevantnosť Rakúska v oblasti protiatómovej politiky veľmi prudko klesá, myslia si rakúski aktivisti z organizácie Antiatom Szene a Resistance for Peace. Ako dôvody tohto stavu uvádzajú českú jadrovú elektráreň Temelín, slovenské Mochovce alebo predĺženie životnosti energie z jadra v Nemecku. Vrcholných politických predstaviteľov Rakúska dokonca obvinili z prepojenia na jadrovú lobby. (viac informácií)

Štvrtok – 16.12. 2010

Slovensko:

Plynová kríza nám v zime nehrozí, ubezpečili predstavitelia spoločností SPP a eustream, a.s. Ako ďalej dodali, na prípadný nedostatok zemného plynu je Slovensko dostatočne pripravené.  Čerpať plyn môžeme v súčasnosti reverzným tokom z Česka a Rakúska. SPP tiež v roku 2009 uzatvoril diverzifikačné zmluvy s E.On Ruhrgas a Gaz de France a prišlo tiež k zvýšeniu kapacity zásobníkov plynu, informoval Achim Saul (SPP).(viac informácií)

Elektrická energia v roku 2011 by mohla zdražieť o 6 – 7 percent, vyplýva z odhadu spoločnosti Východoslovenská distribučná. Zvýšenie by malo byť spôsobené zložkou TPS (tarifa za prevádzku systému), ktorú spotrebiteľ platí v koncovej cene. Konečnú cenu pre domácnosti však musí určiť ÚRSO na základe prebiehajúceho cenového konania, vyhlásil na konferencii SPX v Žiline Jaroslav Hrušč. (viac informácií)

Európska únia:

Český prezident Václav Klaus podpísal,  aj napriek svojim výhradám, novelu o podpore OZE. Cieľom schválenej legislatívy je obmedziť rast cien elektriny v dôsledku neeregulovaného rozvoja fotovoltaiky. V roku 2011 tak vzrastú ceny elektriny v Českej republike o 4,6 % pre domácnosti a 5,2 % pre podniky.  (viac informácií)

Holandsko sa chystá rozvíjať sektor zemného plynu. Hospodárske stimuly v hodnote takmer 2 mil. eur majú priniesť krajine viac ako 13 pracovných miest v horizonte 10 rokov.  (viac informácií)/

Svet:

Ghana začala s ťažbou ropy v Guinejskom zálive. Produkčná kapacita ropného pola „Jubilee“ by mala dosiahnuť 120.000 barelov ropy denne. Ghana by sa tak stala siedmym najväčším producentom tejto komodity v Afrike. (viac informácií)

Piatok – 17.12. 2010

Slovensko:

Plynovod medzi Slovenskom a Maďarskom je opäť o krok bližšie, myslí si Antoine Jourdaine zo spoločnosti Eustream. Výsledok druhého kola záväznej fázy Open Season sa dozvieme do konca roka. Ako ďalej uviedol, predstavitelia Eustream v tejto súvislosti rokovali s najvyššími predstavitelmi oboch krajín, ktorí mu vyjadrili plnú politickú podporu. (viac informácií)

Na slovenskom trhu s elektrickou energiou je v súčasnosti aktívnych 32 obchodných subjektov. Z toho 29 je aktívnych, teda v priebehu svojej prítomnosti na trhu uzavreli minimálne jeden platný kontrakt. Informoval o tom Pavel Šramko (OKTE) na energetickej konferencii SPX v Žiline. (viac informácií)

Spoločnosti pôsobiace v elektroenergetike na Slovensku (SEPS, Slovenské elektrárne, ZSE, SSE a VSE) by v súvislosti s 3.liberalizačným balíčkom privítali niekoľko legislatívnych zmien. Patrí medzi ne 4-ročné regulačné obdobie alebo rozšírenie práv odberateľov, najmä skrátenie lehoty pre zmenu dodávateľa energie na 21 dní. (viac informácií)

Európska únia:

Český koncern ČEZ musí v roku 2011 rátať v dôsledku novely zákona o podpore OZE s nižšími ziskami. Podľa odhadov majú príjmy klesnúť zhruba o 4,6 mld. českých korún. (viac informácií)

Svet:

Rozvoj ťažby nekonvenčného plynu v USA zvýšil zásoby zemného plynu v tejto krajine o 75 %. V súčasnosti sa zásoby tejto suroviny odhadujú na 23,4 biliónov kubických metrov. Do roku 2035 by sa ťažba bridlicového plynu v USA mohla zdvojnásobiť, predpokladá Úrad pre energetické informácie (EIA). (viac informácií)

Ruský ropný gigant Rosnefť chce do roku 2012 začať ťažiť zemný plyn na Sibíri. Spoločnosť má záujem o export tohto energonosiča do Číny, kde by však mohlo prísť ku kolízii záujmov s monopolným postavením Gazpromu.  (viac informácií)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.