Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vodná elektráreň - istockphoto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
12. júna 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Slovenské elektrárne začali s výstavbou novej elektrárne

Slovenské elektrárne, a.s. začali s výstavbou malej vodnej elektrárne. Tá vyrastie na tokoch riek Hnilec a Dobšinský potok. Nová elektráreň Dobšiná III doplní Vodné dielo Dobšiná. „Stavenisko sme odovzdali stavebnej firme, ktorá už vykonala výrub drevín a v súčasnosti buduje zariadenia staveniska a pripravuje sa na zemné práce,“ informovali Slovenské elektrárne vo svojom podnikovom mesačníku.

Vodná elektráreň Dobšiná III bude mať inštalovaný výkon 253 kilowattov. Ročne by tak mala vyrobiť necelých 1 500 megawatthodín elektrickej energie. Elektrinu bude vyrábať pomocou jednej Kaplanovej turbíny. „Pôvodne sa zvažovali viaceré alternatívy technického riešenia. Návrhy počítali či už s Bankiho, Francisovou, ale aj Kaplanovou turbínou. Prijaté technické riešenie predpokladá zníženie investičných a prevádzkových nákladov, skrátenie doby výstavby, zvýšenie výroby a zlepšenie ekonomickej návratnosti,“ dodal dominantný výrobca elektrickej energie na Slovensku. Výšku investície do výstavby dobšinskej elektrárne podnik nezverejnil.

Vodné dielo Dobšiná pozostáva z akumulačnej nádrže na Hnilci v Palcmanskej Maši, z prečerpávacej vodnej elektrárne Dobšiná, z malej vodnej elektrárne Dobšiná II a z vyrovnávacej nádrže pod Dobšinou. Sumárny inštalovaný výkon vodných elektrární v portfóliu Slovenských elektrární je 1 652 megawattov, čo je približne 30 % z celkového inštalovaného výkonu Slovenských elektrární. Z toho je v prietočných vodných elektrárňach inštalovaných 736 megawattov a v prečerpávacích vodných elektrárňach 916 megawattov. Slovenské elektrárne taktiež prevádzkujú Vodnú elektráreň Gabčíkovo s výkonom 746 megawattov, ktorú však majú v prenájme od Vodohospodárskeho podniku, š.p. Podiel vodných elektrární na ročnej výrobe elektrickej energie Slovenských elektrární dosahuje od 13 do 20 %.

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Po ukončení privatizácie v apríli 2006 Enel S.p.A. kontroluje 66 % akcií spoločnosti a zvyšných 34 % vlastní Slovensko prostredníctvom Fondu národného majetku, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Slovenské elektrárne prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Slovenské elektrárne sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.