Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Slovenské elektrárne začali s generálnou opravou jadrových blokov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: archívne, SE
8. apríla 2019 Jadrová energia od Energia.skSITA

Slovenské elektrárne začali s generálnou opravou jadrových blokov

„V piatok večer sme začali znižovať výkon reaktora a v sobotu ráno sme odfázovali posledný turbogenetáror od siete. Začala tak prvá z celkovo štyroch tohtoročných plánovaných generálnych odstávok slovenských jadrových elektrární,“ informovali Slovenské elektrárne.

Do harmonogramu odstávky je zahrnutá aj výmena časti jadrového paliva, asi jedna pätina z 349 palivových kaziet v reaktore. Energetici taktiež skontrolujú, upravia a vylepšia dôležité havarijné systémy. „Ide napríklad o práce na niekoľkoročnom programe seizmického zodolnenia elektrárne, ktoré možno vykonať iba počas odstávky, ako aj opravy zariadení s cieľom ďalšieho zvýšenia bezpečnosti a spoľahlivosti prevádzky jadrového bloku,“ dodal najväčší slovenský výrobca elektriny. Rozsah prác odstávky predstavuje asi 4 300 zákaziek, na ktorých bude pracovať asi tisíc ľudí.

„V priebehu prvého polroka 2019 začnú aj odstávky najskôr štvrtého a potom tretieho bloku jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach. Na jeseň je naplánovaná rozšírená odstávka druhého bloku v Mochovciach,“ konštatovali elektrárne.

Na juhu Slovenska, medzi Nitrou a Levicami, sa nachádzajú štyri bloky Atómových elektrární Mochovce, každý s výkonom 470 megawattov. Prvý blok elektrárne dodáva elektrickú energiu do siete od leta 1998, druhý blok od konca roka 1999. Hrubý výkon každého z blokov bol v roku 2008 zvýšený z 440 na 470 megawattov. Dva bloky Atómovej elektrárne Mochovce ročne dodajú do siete okolo 7 miliónov megawatthodín elektrickej energie, čo pokrýva viac ako štvrtinu spotreby elektriny na Slovensku.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.