Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vodná elektráreň - istockphoto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
19. novembra 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Slovenské elektrárne stále analyzujú projekt vodnej elektrárne Ipeľ

Slovenské elektrárne, a.s. (SE) zatiaľ projekt výstavby veľkej vodnej elektrárne Ipeľ „neutopili“. Ako uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa SE Janka Burdová, slovenský dominantný výrobca stále projekt analyzuje. „Projekt Ipeľ plánujeme ako prečerpávaciu vodnú elektráreň, ktorá sa z hľadiska kapacity vodnej nádrže môže stať najväčšou prečerpávacou vodnou elektrárňou na Slovensku. V súčasnosti analyzujeme všetky aspekty projektu,“ uviedla Burdová.

Prečerpávacia vodná elektráreň Ipeľ by bola pre slovenskú energetiku podľa Ministerstva hospodárstva SR (MH) prínosom. Táto elektráreň by totiž s týždenným cyklom prečerpávania bola schopná presúvať víkendovú „prebytkovú“ energiu z jadrových elektrární do obdobia špičkového zaťaženia v pracovných dňoch. Pritom by táto vodná elektráreň bola podľa ministerstva optimálnym vyrovnávacím prvkom nárazovej výroby veterných a fotovoltických elektrární.

Podľa Stratégie energetickej bezpečnosti SR, ktorú schválila ešte predchádzajúca vláda Roberta Fica koncom roka 2008 a ktorú v súčasnosti nové vedenie ministerstva prepracováva, výstavba prečerpávacej vodnej elektrárne Ipeľ by si mala vyžiadať zhruba 900 mil. eur. Veľká vodná elektráreň by mala mať výkon 600 megawattov. Energetická stratégia, ktorá je ešte stále platná, počíta s výstavbou tejto vodnej elektrárne do roku 2020. 

Slovenské elektrárne však intenzívne pracujú na projektoch malých vodných elektrární. „Začali sme so stavebnými prácami na malej vodnej elektrárni Dobšiná III. Zároveň pokračujeme v modernizácii existujúcich vodných elektrární, ktoré sú v prevádzke,“ dodala Burdová. V tomto roku slovenský dominantný výrobca elektriny investoval do modernizácie prečerpávacej vodnej elektrárne Ružín, renovoval turbínu vo vodnej elektrárni Nosice, či renovoval tesnenie turbín vo Vodnej elektrárni Gabčíkovo.

Podľa v minulom roku vládou schválenej koncepcii do roku 2030 sa má na Slovensku prostredníctvom malých vodných elektrární vyrobiť ročne 850 gigawatthodín elektrickej energie. V súčasnosti vyrobia malé vodné elektrárne približne 300 gigawatthodín elektriny. Už viaceré spoločnosti predložili svoje projekty na výstavbu malých vodných elektrární, či už na rieke Hron alebo na rieke Váh, na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment – EIA). O výstavbu malých vodných elektrární majú záujem aj Slovenské elektrárne. Ešte zhruba pred dvoma rokmi informovali, že sa intenzívne venujú príprave výstavby malých vodných elektrární na rieke Váh v úseku Ružomberok – Kraľovany a na rieke Hron v lokalitách Žiar nad Hronom a Žarnovica, Nový Tekov, Čata, a Kamenín.

Zdroj: © SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.