Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zástava SE - tasr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slovenské elektrárne
5. októbra 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Slovenské elektrárne si požičali 60 miliónov eur

Slovenské elektrárne (SE) získali novú 7-ročnú pôžičku vo výške 60 miliónov eur. Poskytla im ich Medzinárodná investičná banka (IIB) so sídlom v Moskve.

Banka zdôraznila, že ide o jej „najväčší, vlajkový investičný projekt na Slovensku“, ktorý je súčasťou strategického rozvoja jej akcionárov v oblasti energetiky. IIB mala elektrárňam poskytnúť najlepšie podmienky v rámci medzinárodného tendra. Pôžička nie je určená na špecifický účel. Spoločnosť, ktorej akcionárom sú EPH a Enel (spolu 66 %) a Slovenská republika prostredníctvom ministerstva hospodárstva (34 %), ju použijú na svoje bežné fungovanie.

„Plánuje sa, že Slovenské elektrárne alokujú získané prostriedky na financovanie všeobecných korporátnych zámerov, vrátane exportno-importných operácií s členskými štátmi banky,“ uviedla IIB.

SE vlani zvýšili svoj zisk, medziročne až o 377 %. Zisk spoločnosti za rok 2016 stúpol na 114,4 miliónov eur, hoci jej tržby klesli o 6 % na 2,126 miliardy eur. Podľa výročnej správy mala spoločnosť ku koncu minulého roka dlhodobo úročené pôžičky vo výške takmer 1,3 miliardy eur a krátkodobé úvery a pôžičky za takmer 1,24 miliardy eur.

V júni 2014 napríklad elektrárne získali termínovaný úver v hodnote 870 miliónov eur od ruskej Sberbank. 

Kto je nový veriteľ SE?

Medzinárodná investičná banka bola založená v roku 1970 a jej členskými štátmi sú Bulharsko, Česko, Kuba, Maďarsko, Mongolsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko a Vietnam. Podiel Slovenska na splatenom základnom imaní banky je 6,86 %. Najväčší podiel takmer 48 % má Ruská federácia. Banka ale nie je na sankčnom zozname finančných inštitúcií, ktorý odsúhlasila Európska únia v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a ruskou anexiou Krymu. 

Banka poskytuje úvery najmä pre stredné a veľké podniky. Od apríla 2015 sídli v Bratislave jej regionálne zastúpenie.

Za posledné roky prekročili pôžičky IIB pre firmy zo Slovenska sumu 120 miliónov eur. V decembri 2014 napríklad banka podpísala zmluvu o pôžičke vo výške 30 miliónov eur so spoločnosťou Tatravagónka Poprad. Sumou 25 miliónov eur sa tiež spolupodieľala na syndikovanej pôžičke v celkovej výške 1,78 miliardy eur pre Slovak Gas Holding. Ide o ďalšiu firmu z portfólia EPH, prostredníctvom ktorej drží menšinový podiel a manažérsku kontrolu v SPP Infrastructure a ovláda tak skladovanie, prepravu aj distribúciu plynu u nás.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.