Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
australia geothermal anywhere
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Sydney
10. decembra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

Slovenská technologická firma navštívila Austráliu

Pondelok – 6.12.2010

Slovensko:

Cez Slovensko povedú dva z celkovo siedmich energetických koridorov EÚ. Informoval o tom Martin Chren, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR. Má ísť o plynovodné prepojenie sever-juh a elektrizačné prepojenie strednej a juhovýchodnej Európy. Ide o strategické ciele v rokoch 2011-2030. (viac informácií)

Európska únia:

V Českej republike zmenilo v októbri 2010 dodávateľa vyše 14 tisíc zákazníkov, väčšina z nich zo segmentu domácností. V dôsledku rastu konkurencie na českom plynárenskom trhu klesá podiel najmä dominantnému dodávateľovi, firme RWE Transgaz. Údaje zverejnil Energetický regulačný ŕad (ERÚ). (viac informácií)

Šance bývalého českého premiéra Mirka Topolánka obsadiť post šéfa Medzinártodnej energetickej agentúry (IEA) sa zmenšili. Dôvodom je, že členské krajiny EÚ sa nedohodli na spoločnom kandidátovi. Momentálne sú traja kandidáti na túto funkciu, okrem Topolánka aj bývalá holandská ministerka hospodárstva Maria van der Hovenová a súčasný generálny riaditeľ IEA Nobuo Tanaka. Slovensko vyjadrilo verejnú podporu pre Mirka Topolánka.  (viac informácií)

Svet:

USA a Česká republika podpísali vo Washingtone dohodu o vzájomnej spolupráci v jadrovej energetike. Zameriava sa tiež na oblasť vedy a výskumu. Signatármi sa stali minister priemyslu a obchodu ČR Martin Kocourek  a americký minister obchoduz Gary Lock. Česko je pre Washington zaujímavé najmä v súvislostim s dotavbou atómovej elektrárne Temelín, kde je jedným z uchádzačov verejného tendra aj americká spoločniosť Westinghouse. (viac informácií)

Britský koncern BP sa bude sporiť s americkou vládou v otázke objemu ropy, ktorý unikol do vôd Mexického zálivu po výbuchu plošiny Deepwater Horizon v apríli 2010. Podľa BP sú oficiálne odhady vládneho kabinetu USA nadsadené o 20 až 50 %.  Od konečného objemu bude závisieť aj výška pokuty pre ropný koncern za znečistenie mora. (viac informácií)

Austrália sa môže v priebehu jednej dekády stať lídrom v produkcii skvapalneného zemného plynu (LNG). Ročná produkcia krajiny by podľa odhadov mohla stúpnuť až na 80 mil. ton ročne, čím by predstihla aj aktuálneho lídra Katar. (viac informácií).

Hlbokomorská ťažba ropy bude navzdory ekologickým rizikám nevyhnutná aj v budúcnosti, tvrdí nemecký denník Financial Times Deutschland. Podiel ropy spod morí sa na celkovej ťažbe suroviny zvýšil od roku 1977 z 10 % na súčasných 38 %. Najväčšie podmorské ropné ložiská sa nachádzajú pod deltou Mississippi a v Mexickom zálive. Ide zhruba o 60 mld. barelov. (viac informácií)

Utorok – 7.12.2010

Slovensko:

V obci Hlinné, okres Vranov nad Topľou, spustili novú slnečnú elektráŕeň s inštalovaným výkonom 999 kW. Výška vstupnej investície sa odhaduje na 2,5 milióna eur. (viac informácií)

Zástupcovia spoločnosti Geothermal Anywhere sa zúčastnili na medzinárodnej odbornej konferencii The Australian Geothermal Energy Conference. Konala sa v dňoch 16. – 19. novembra 2010 v Adelaide. Igor Kočiš a Tomáš Krištofič rokovali o možnostiach spolupráce s vládnymi predstaviteľmi štátu Južná Austrália. Súčasná situácia v Austrálii je taká, že geotermálny sektor sa zameriava primárne na hĺbenie studní, menej však už na zdokonaľovanie vrtných technológií. Preto existuje priestor pre cezhraničnú spoluprácu v oblasti výskumu a vývoja technológie bezkontaktného vŕtania. (viac informácií)

Európska únia:

Medzi top favoritov pre dostavbu českej jadrovej elektrárne Temelín patrí americká spoločnosť Westinghouse, uviedol vo Washingtone minister priemyslu a obchodu ČR Martin Kocourek. Zároveň dodoal, že výsledok verejného tendra zostáva otvorený. Účastníkmi tendra sú aj česko-ruské konzorcium Škoda JS-Atomstrojexport a francúzska spoločnosť Areva. Výsledok výberového konania bude známy až v roku 2013. (viac informácií)

Svet:

Plynová kríza v Európe nehrozí, ak budú včas uhradené platby za dodávky, uviedol ruský prezident Dmitrij Medvedev počas summitu EÚ-Rusko. (viac informácií)

Rusko a Ukrajina podpísali dohodu o objeme prepravovavného plynu počas nasledujúcich 5 rokov. Export ruského zemného plynu cez územie Ukrajiny dosiahne objem minimálne 112 mld. kubických metrov ročne. (viac informácií)

Irak počíta s obnovením ropnej produkcie z poloautonómneho Kurdistanu. Podľa irackého ministerstva ropného hospodárstva by sa tak mohlo stať už od začiatku roku 2011. Export ropy by sa tak zvýšil na 2,25 mld. barelov denne. (viac informácií)

Spoločnosť BP chce vraj predať ropné polia v Severnom mori. Má ísť o majetok v celkovej hodnote jednej miliardy amerických dolárov. Dôvodom je snaha zabezpečiť dostatok financií pre úhradu škôd, ktoré vznikli po výbuchu ropnej plošiny v Mexickom zálive. (viac informácií)

Streda – 8.12.2010

Európska únia:

Inštalovaný výkon nových slnečných elektrární v Nemecku v tomto roku stúpne na rekordných 8 GW. Berlín si tak upevní pozíciu svetového lídra vo fotovoltaike, celková kapacita slnečných elektrární tak bude činiť zhruba 17 až 18 GW. (viac informácií)

Koncern ČEZ podpísal dohodu s francúzskou automobilkou Peugeot o prenájme 65 elektromobilov.  Zmluva o trojročnom prenájme zahŕňa desať vozidiel typu iOn v roku 2011 a ďalších 55 v roku 2012. (viac informácií)

EÚ plánuje zjednotiť pravidlá pre veľkoobchodné energetické trhy v členských štátoch. Návrh má docieliť väčšiu transparentnosť pri obchodovaní so zemným plynom, či elektrickou energiou a zvýšiť ochranu spotrebiteľov. (viac infromácií)

Svet:

V Argentíne objavili obrovské ložisko bridlicového plynu, kde by sa mohlo nachádzať až 257 biliónov kubíkov tohto nekonvenčného plynu. (viac informácií)

Štvrtok – 9.12.2010

Slovensko:

Legislatívne prostredie na Slovensku je brzdou rozvoja fotovoltaiky, skonštatovali predstavitelia Slovenskej asociácie fotovoltaického priemyslu (SAPI). Prípadné schválenie novely zákona o OZE, ktoré predložil poslanec Ladislav Jurčík (SaS), predstavuje podľa nich príklad nerozumnej štátnej regulácie. Pre segment fotovoltaiky by jeho prijatie znamenalo likvidáciu. (viac informácií)

Európska únia:

Horná komora českého parlamentu nezmenila predložené znenie novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov. Legislatíva tak vstúpi do platnosti, keďže prezident Václav Klausa sa už vyjadril, že zákon nebude vetovať. Podľa ministra priemyslu a obchodu ČR Martina Kocourka sa vďaka tomu elektrina v roku 2011 zvýši maximálne o 4,6 % pre domácnosti a pre priemyselné podniky o 5,2 % (viac informácií)

Nemecký prezident Christsian Wulff podpísal zákon o predĺžení životnosti jadrových elektrární v krajine. Nemecko tak bude vyrábať energiu z jadra až do roku 2036. (viac informácií)

Jadrová elektráreň Temelín nedodrží stanovený plán výroby v roku 2010. Dôvodom je nečakané predĺženie odstávky prvého bloku elektrárne v dôsledku kompletnej výmeny jadrového paliva. (viac informácií)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.