Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jozef Holjenčík - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jozef Holjenčík
30. novembra 2016 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Slováci vraj budúci rok ušetria na energiách

Kým v minulosti Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) „zvestoval“ úpravy maximálnych cien pre regulované segmenty na tradičnom brífingu, teraz iba zaslal médiám tlačovú správu. V prípade elektriny je podľa ÚRSO pokles cien nielen dôsledkom situácie na veľkoobchodnom trhu, kde naopak v posledných mesiacoch cena rastie, ale aj úprave v nákladoch za prenos a distribúciu. K poklesu koncových cien mala prispieť taktiež hĺbková kontrola distribučiek. 

„Vďaka tejto fyzickej kontrole majetku, ktorá svojím rozsahom nemala obdobu v EÚ, sa pri cenotvorbe na rok 2017 mohol už v plnom rozsahu premietnuť skutočný stav hodnoty majetku distribučných spoločností, čo sa aj odrazilo v cenách za sieťové služby,“ vysvetlil predseda ÚRSO Jozef Holjenčík.

Od roku 2017 platí nová štruktúra taríf pre odberateľov elektriny. Zmeny nastanú aj v oblasti prenosu a distribúcie. Podľa regulátora si polepšia najmä veľké priemyselné podniky, na napäťovej úrovni VN poklesne priemerná cena distribúcie medziročne o 16,44 % a na napäťovej úrovni VVN o 0,42 %.

Cenníky dodávateľov

Väčšina cenových rozhodnutí pre dodávateľov zatiaľ nebola na webe regulátora zverejnená.

Najväčší dodávateľ plynu štátna spoločnosť SPP uviedla, že od 1. januára 2017 pristupuje k úprave cenníka. „Koncové ceny za dodávku plynu pre domácnosti sa medziročne znížia v priemere o 2,6 %,“ uviedla spoločnosť v tlačovom vyhlásení.

Schválené maximálne ceny za dodávku plynu zraniteľným odberateľom (domácnostiam i malým podnikom s ročnou spotrebou plynu do 100 MWh) už má aj ZSE Energia. U všetkých šiestich druhov taríf, t.j. u najmenších aj najväčších domácností bude pri odberných miestach (OM) fakturovať rovnakú fixnú mesačnú sadzbu vo výške 1 €/mesiac aj rovnakú sadzbu za odobratý plyn vo výške 0,0193 €/kWh.

Jednoeurovú fixnú mesačnú sadzbu na OM má schválenú aj ČEZ Slovensko. Variabilná zložka sa ale pohybuje v rozmedzí od 0,0182 €/kWh do 0,0203 €/kWh v závislosti od objemu odobratého plynu a súvisiacej tarifnej skupiny.

Pokiaľ ide o elektrinu, nový cenník pre rok 2017 ako prvá predstavila spoločnosť Magna Energia. Vo väčšine taríf medziročné zlacnenie výrazne presahuje úroveň 10 %. Pri porovnaní tarify DD5 (dnes D8) dokonca spoločnosť uvádza medziročný pokles o takmer 52 %.

TPS-ka sa na budúci rok zvýši 

Do koncovej ceny elektriny pre odberateľov sa premieta aj tarifa za prevádzkovanie systému (TPS), ktorá sa v budúcom roku podľa Holjenčíka zvýši. „TPS pôjde zrejme hore len preto, že pokles cien elektriny na trhoch bol výrazný a masa výrobcov sa preto presunula do obnoviteľných zdrojov. A platí logické pravidlo, že čím je nižšia cena elektriny na trhu, tým vyšší je doplatok pre výrobcov z OZE a teda tým vyššia je aj TPS. To sú spojené nádoby,“  dodal. Okrem „zelených zdrojov“ sa cez TPS-ku dotuje aj vysoko účinná kombinovaná výroba, ťažba domáceho hnedého uhlia a z neho vyrobenej elektriny a OKTE.

Teplo: Prebiehajú cenové konania

Rok 2017 by mal priniesť aj lacnejšie teplo. ÚRSO je momentálne v procese vydávania cenových rozhodnutí za výrobu, distribúciu a dodávku tepla. Úrad zo schválených cien predpovedá, že náklady na teplo klesnú v priemere o 6 %. Dotkne sa to najviac tých teplární, ktoré využívajú ako palivo zemný plyn. Vlani sa to týkalo 270 dodávateľov, čo zodpovedá trhovému podielu 55 %.

EÚ: Na energie vynakladáme najviac výdavkov

Napriek pravidelne ohlasovaným zníženiam priemerných cien elektriny a plynu na Slovensku treba poukázať na dnes zverejnenú analýzu Európskej komisie (EK) o cenách a výdavkoch, ktoré domácnosti v jednotlivých štátoch vynakladajú na energie. Potvrdilo sa, že zatiaľ čo na Malte domácnosti na tieto účely v roku 2014 použili len 3 % svojich výdavkov, na Slovensku až 14,5 %. Bolo to najviac spomedzi všetkých štátov EÚ.

Zdroj: Európska komisia

Najvýznamnejšie postihnuté boli nízkopríjmové domácnosti, ktoré na elektrinu či plyn vynaložili okolo 22 % svojich výdavkov. To potvrdzuje, že najzraniteľnejší odberatelia sú akýmkoľvek rastom cien najviac postihnutí a je treba aktívnymi opatreniami riešiť problém energetickej chudoby. Na Slovensku sa jej riešenie zatiaľ odsúva.

V tejto oblasti pritom Európska komisia jasne podporuje zavedenie cielených sociálnych politík a opatrení energetickej efektívnosti, ako je zatepľovanie sociálnych bytov. Podľa Bruselu je možné dočasne zaviesť cielené sociálne tarify až kým sa neimplementujú úsporné opatrenia. 

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.