Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Energetická efektívnosť / Energetické triedy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
5. novembra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

Slováci šetria energiami len ak je to výhodné

Takmer dve tretiny Slovákov sa o úsporu energií nezaujíma. Pozornosť zvýšia až vtedy, keď je to pre nich ekonomicky výhodné. Veľa z nich si neuvedomuje, že zásadná energetická úspora je možná aj bez veľkých investícií.

Väčšina opýtaných občanov Slovenska podmieňuje úsporné opatrenia ekonomickým osohom pre domácnosť. Ide o 65,4 % opýtaných respondentov. Približne 10,8 % domácností nechce vykonať žiadne opatrenia na úsporu energie. Naopak, 12 % tvrdí, že by ich urobilo bez ohľadu na finančné náklady a náročnosť.

Viac ako polovica respondentov nikdy aktívne nehľadala informácie o energetických úsporách. Tvrdí to až 53,7 % opýtaných. Pravidelne vyhľadáva informácie o možných úsporách len 6,9 % účastníkov ankety. O tom ako usporiť ako usporiť energie sa opakovane zaujímalo 26,7 % Slovákov.

O dôsledkoch vykurovania na spotrebu energie nevedia všetci

Len 61,4 % Slovákov si jednoznačne uvedomuje, že najväčšia časť výdavkov za spotrebovanú energiu sa minie na vykurovanie. Viacerí na prvom mieste uvádzali aj výdavky na energiu použitú na prevádzku spotrebnej elektroniky (9,3 %), na pranie (8,6 %) a osobnú hygienu (7,9 %).

Na otázku, pri čom by respondenti dokázali obmedziť spotrebu energie, 43,4 %  respondentov uviedlo, že by dokázali usporiť pri osvetlení. Tretina (31,9 %) respondentov pripúšťa, že by dokázala menej plytvať energiou pri vykurovaní predovšetkým správnym vetraním a neprekurovaním.

Investovať do úsporných opatrení chce len pätina

Väčšie investície, ako je napríklad zatepľovanie, výmena okien alebo výmena kotla za efektívnejší, ktoré majú významnejší vplyv na spotrebu energie, by dokázalo realizovať len 20,6 % z dopytovaných. Tento spôsob obmedzenia spotreby častejšie (31,5 %) uvádzali tí, ktorí pravidelne alebo opakovane vyhľadávajú informácie o možných úsporách. Z respondentov, ktorí informácie o úsporách nevyhľadávajú, by tak urobilo len 15,1 %.

Ktorá skupina obyvateľstva sa správa najúspornejšie?

Najmenej energeticky úsporne sa správajú študenti a ľudia bez práce. Menej často ako zvyšok populácie sa obmedzujú pri spotrebe energie aj podnikatelia. Viacerí z nich majú tendenciu plytvať teplou vodou a nezvyknú vetrať krátko a intenzívne. Na strane druhej si vedia častejšie ako je priemer priplatiť za úsporné žiarovky a energeticky efektívne spotrebiče.

Najdôslednejšie dodržiavajú úsporné pravidlá dôchodcovia, vyplynulo ďalej z prieskumu. Veľkú časť z nich by faktúry za energie nemali zaskočiť. Až 31,3 % dôchodcov totiž uviedlo, že pravidelne mesačne sledujú spotrebu energie v domácnosti.

Prieskum vykonala agentúra Dicio v období od 27. mája do 11. júna tohto roka na vzorke 1464 respondentov.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.