Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bager
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Bruce Berrien (licencia Creative Commons)
14. septembra 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Skupina Mol chce modernizovať ropovod Adria

Šéf Slovnaftu Oszkar Világi informoval o zámere skupiny MOL modernizovať 50 rokov starý ropovod Adria. „Sme pripravení vymeniť celý ropovod medzi mestami Százhalombatta a Šahami a navýšiť tak prepravnú kapacitu ropovodu na Slovensku. Predpokladám, že po rekonštrukcii budeme môcť prepraviť z rakúskeho mesta Omišalj zhruba 6 mil. ton ropy ročne,“ uviedol včera na tlačovej konferencii v Bratislave. Podľa Világiho by sa modernizáciou Adrie posilnila energetická bezpečnosť Slovenska, čím by sa vytvorila adekvátna alternatíva voči ropovodu Družba.

Ropovod Adria sa momentálne smerom z Chorvátska na Slovensko nevyužíva. V prípade potreby a po vykonaní potrebných úprav by mal disponovať prepravnou kapacitou 4,5 mil. ton ropy ročne. Po investícii skupiny MOL by bolo možné ropovodom dovážať objem na úrovni, ktorá predstavuje zhruba ročnú spracovateľskú kapacitu bratislavskej rafinérie. 

Slovnaft ponúkol Transpetrol možnosť aktívne sa zúčastniť na tomto projekte. „Vyzývame Transpetrol, aby sa zúčastnil tohto projektu,“ vyhlásil včera Világi. Transpetrol ponuku Slovnaftu zváži. „My budeme pragmaticky vyhodnocovať ponuku, ktorú dnes Slovnaft prezentoval k Adrii. Sme štátny monopol a našou povinnosťou je zabezpečiť adekvátne objemy ropy. Okrem toho tu musí byť aj istá ekonomická efektivita,“ uviedol generálny riaditeľ Ivan Krivosudský. Pripustil zároveň, že význam prepojenia na ropovod Adria môže v budúcnosti narásť, aj vo vzťahu k iným odberateľom ropy v rámci skupiny MOL.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.