Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
podmorska turbina
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Podmorská turbína ORPC.
21. marca 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

Škóti postavia najväčšiu prílivovú elektráreň na svete

Firma so sídlom v Glasgowe koncom tohto týždňa oznámila, že získala povolenie na výstavbu demonštračného projektu s výkonom 10 megawattov (MW) v hodnote 40 miliónov libier (45,78 milióna eur), ktorý bude schopný dodávať elektrinu pre 5 tis. domácností.

„Pôjde o prvú prílivovú elektráreň v Škótsku s trojnásobne vyššou produkčnou kapacitou, než majú zatiaľ všetky britské projekty využívajúce energiu mora dokopy,“ povedala Johanna Yates z firmy ScottishPower.

ScottishPower nainštaluje v kanáli Sound of Islay medzi ostrovmi Islay a Jura celkovo 10 prílivových turbín, každú s výkonom 1 MW. Oblasť je pre projekt ideálna, keďže je známa silným kolísaním hladiny. Prílivové turbíny dodá nórska firma Hammerfest Strom, v ktorej má tiež podiel Iberdrola.

ScottishPower predpokladá, že práce na projekte sa začnú na budúci rok a turbíny sa budú inštalovať v rokoch 2013 až 2015. Škótsko má vďaka svojej polohe veľké šance využiť práve tento typ energie. Prílivová energia by mala byť podľa miestnej vlády súčasťou alternatívnych zdrojov energií, ktoré by sa do roku 2020 mali na celkovej energetickej spotrebe Škótska podieľať 80 %, informovala agentúra Bloomberg.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.