Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Baňa - podzemie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / peterp (licencia Creative Commons)
18. októbra 2010 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

Skorším ukončením dotovanej ťažby uhlia by Nemecko ušetrilo

Európska komisia presadzuje predčasné skončenie dotovanej ťažby čierneho uhlia v EÚ. Namiesto pôvodne schváleného roku 2018, by sa mala zastaviť už v roku 2014. Odhad hovorí, že takýto skorší konečný termín by napríklad pre Nemecko predstavoval zisk viac ako 1,2 mld. eur.

Nemecký hospodársky ústav RWI v Essene, autor odhadu, do výpočtu vložil náklady na odchod baníkov do predčasného dôchodku (545 mil. eur) a výšku dotácií na ťažbu uhlia, ktoré by sa ušetrili (1,8 mld. eur). Celková bilancia je kladná a uzatvorenie dotovaných uhoľných baní by tak bolo pre ekonomiku prínosné.

Štátne bane: Náklady môžu byť 100 – 800 mil. eur

K predčasnému zastaveniu ťažby uhlia sa v piatok (15.10.) v liste spolkovému ministrovi hospodárstva Rainerovi Brüderlemu vyjadrilo aj vedenie štátnej banskej spoločnosti RAG (Ruhrkohle AG). Informovalo ho, že podľa vlastných výpočtov by predčasné zatvorenie dotovanej ťažby prinieslo náklady 100 – 800 mil. eur. Konkrétna výška by závisela od toho, koľko zo 6.800 baníkov by šlo do dôchodku

Predtým vedenie RAG odhadovalo zvýšené náklady na sociálne zabezpečenie baníkov do dvoch miliárd eur.

Kým minister Brüderle zámer Európskej komisie podporuje, kancelárka Angela Merkelová, spolkové krajiny a banícke odbory chcú zachovať ťažbu uhlia v Severnom Porýní – Vestfálsku a v Sársku až do roku 2018.

Svetové zásoby by vystačili do roku 2143

Nemecký ústav pre geológiu a suroviny (BGR) v roku 2006 odhadol, že pri súčasných cenách a so súčasnou banskou technikou by sa na celom svete dalo vyťažiť asi 731 mld. ton čierneho uhlia. Zo svetových zásob pripadá na Spojené štáty 29 % (213 mld. ton), na Čínu 22 % (167 mld. ton) a na Indiu 13 % (95 mld. ton).

Ak by sa ťažba čierneho uhlia v zachovala na úrovni roku 2006, jeho známe svetové zásoby by vystačili do roku 2143.

Pre porovnanie, Nemecko malo pred štyrmi rokmi 24 mld. ton zásob uhlia, z nich sa v rovnakom roku 2006 vyťažilo 23 mil. ton. Pri takomto tempe ťažby by sa posledný kilogram čierneho uhlia v krajine vyťažil až v roku 3006. Na druhej strane, ústav BGR zdôrazňuje, že iba zlomok zásob možno ťažiť pomocou súčasných technológií, konkrétne 99 mil. ton. Ak sa započíta klesajúci trend ťažby, dostupné zásoby by vystačili akurát do roku 2018.

Ťažba v Nemecku je technologicky náročná

Uhlie v Nemecku sa nachádza v zložitých geologických podmienkach a jeho ťažba je čoraz drahšia. Nemecké bane nie sú preto schopné odolávať medzinárodnej konkurencii, a nemecké uhlie je výrazne drahším energetickým nosičom ako zemný plyn či jadro.

Baníci v Nemecku už dnes fárajú za palivom až do hĺbky 1.750 metrov.

Na dnešnom území Nemecka sa začala ťažba uhlia v roku 1302 v Porúrí. V roku 1914 bolo v krajine 440 tis. baníkov. Po druhej svetovej vojne nastala kríza nemeckých čiernouhoľných baní. Počet ich zamestnancov klesol z 505 tis. v roku 1960 na 242 tis. v roku 1970. Od roku 1974 začal ťažbu dotovať štát, informovala agentúra DPA.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.