Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ibbenbuhren - Foto: RWE Deutschland
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: RWE Deutschland
25. augusta 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Skladovanie elektriny z OZE? Nemci sú o krok vpred

Skúšobnú prevádzku technológie power-to-gas spustili Nemci v meste Ibbenbüren, v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Technológia dokáže flexibilne reagovať na premenlivé množstvo elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Jej využitím dochádza k premene prebytočnej elektriny na palivá v plynnom skupenstve, ktoré sa potom vo forme vodíka akumulujú do existujúcej plynárenskej infraštruktúry. Plyn sa môže následne využiť na výrobu elektriny a tepla v kogeneračnej jednotke, ktorej účinnosť podľa RWE dosahuje až 86 %.

Hlavným prvkom celého zariadenia, ktorého inštalovaný výkon je 150 kW, je elektrolyzér s veľkosťou prepravného kontajneru. Prebytočná elektrina z OZE sa v ňom pomocou elektrolýzy vody premení na vodík. Ten sa po ukončení celého procesu metanizácie primiešava do plynárenskej siete v regulačnej plynovej stanici, ktorá využíva odpadové teplo z elektrolyzéru.

Rôzne spôsoby ako skladovať elektrinu sú budúcnosťou elektrizačného systému, tvrdí generálny riaditeľ RWE Deutschland Arndt Neuhaus. Podľa plánov nemeckej vlády sa počas nasledujúcich 15 rokov zdvojnásobí podiel OZE v sústave, pokryť by mali až 50 % energetických potrieb krajiny.

„Za takýchto pozmenených podmienok, technológia power-to-gas bude príkladným riešením. Umožňuje nám okamžite zareagovať na fluktuujúce objemy elektriny, ktoré prichádzajú do sústavy,“ doplnil ďalej Neuhaus.

Technológia v sebe spája dodávky elektriny z OZE, skladovanie elektriny, dodávky zemného plynu i centrálne zásobovanie teplom. Realizované riešenie v meste Ibbenbüren vedie k oveľa lepšiemu využitiu energie aj vďaka prepojeniu s miestnou sústavou centralizovaného vykurovania.

Pilotný projekt má aj svojich kritikov, analytik Lukas Emele z Öko-Institut pre nemecký denník Handelsblatt uviedol, že problém kolísavých dodávok elektriny by mohli vyriešiť väčšia flexibilita dopytu a medzinárodná spolupráca. Technológiu power-to-gas považuje za hudbu budúcnosti, ktorá je navyše príliš drahá.

© energia.sk

Foto:RWE Deutschland

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.