Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bridlica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bridlicové horniny (Foto: Flickr.com / Seldom Scene Photography. Licencia Creative Commons)
4. januára 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Sinopec a Total investujú do ťažby ropy a plynu z bridlíc

Plány oboch firiem potvrdzujú, že záujem o investície do ťažby ropy a plynu v USA je stále aktuálny. Zahraničné podniky vstupujú do nepreskúmaných projektov a existuje tu preto veľká pravdepodobnosť, že sú v nich aj značné objemy vyťažených surovín.

Za Sinopec v USA investuje jeho súčasť Sinopec International Petroleum Exploration & Production. Pre firmu pôjde o prvú investícii v Amerike a do spoločného projektu s Devon vloží približne 2,2 miliardy dolárov. Firma tak získa asi tretinový podiel na celkom piatich poliach.

Francúzsky Total plánuje do spoločného projektu s Chesapeake investovať približne 2,3 miliardy dolárov. Na rozdiel od čínskej spoločnosti, Francúzi už s Chesapeake jeden projekt začali.

Americkí producenti ropy a zemného plynu sa v posledných rokoch horúčkovito snažia nakupovať pôdu, aby získali potrebné práva, ktoré im umožnia začať s prieskumnými prácami na lukratívnych poliach v Texase, Pensylvánii, Ohiu a ďalších štátoch. Množstvo firiem je ale odkázaných na bohatších partneroch, ktorí sú schopní projekty finančne podporiť. Ťažba z bridlíc totiž vyžaduje nákladné investície do technológií.

„Zdá sa, že pôjde o prioritný model pre európske alebo ázijské firmy, ktoré v týchto technológiách zaostávajú. Čím väčšie podiely získajú, tým lepšie,“ myslí si analytik ťažobného sektora v spoločnosti Morningstar Mark Hanson.

Spoločnosť Cheasapeake už v novembri uviedla, že má na dosah kontrakt s partnerskou firmou, ktorá jej pomôže rozvíjať náleziská Utica v Ohiu. Oblasť je podľa manažmentu bohatá na kvapalné minerálne látky a aj na zemný plyn. Cena plynu sa v USA drží pod troma dolármi za milión britských termálnych jednotiek, a firmy majú preto snahu rozvíjať pole, kde je pravdepodobnosť výskytu i ďalších minerálnych látok, ako je propán, bután alebo etán. Ich ceny sa totiž odvíjajú od cien ropy, nie plynu. Na rozdiel od cien zemného plynu sú ceny ropy na vzostupe.

Výskyt aj ďalších látok, ako je plyn, pomohol spoločnosti Chesapeake získať za každý aker pôdy v poli Utica takmer 15.000 dolárov. Podľa analytikov ide o dobrý výsledok, nakoľko sa v oblasti zatiaľ dokončilo len asi desať vrtov. V susednom projekte Marcellus Shale sa aker predával iba od 7.000 do 9.000 dolárov, aj keď pole Eagle Ford v Texase stálo 20.000 dolárov za aker, čo zatiaľ predstavuje maximum.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.