Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
oil rig
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ mark_i_geo (Licencia Creative Commons)
16. augusta 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Shell utesnil hlavnú trhlinu, no únik ropy do Severného mora pokračuje

Najväčšie miesto úniku ropy v Severnom mori, ktorý odborníci považujú za najhorší za posledných desať rokov, sa podarilo uzavrieť. Prevádzkovateľ však ešte nevyhral, na ropnej plošine objavili ďalšiu trhlinu. „Spoločnosť utesnila hlavné únikové miesto na potrubí vedúcom od ťažobnej plošiny Gannet Alphan,” povedal podľa agentúry AP technický riaditeľ európskej sekcie pre prieskum a produkciu Glen Cayley.

„Zostávajúce malé miesto, odkiaľ ropa ešte uniká, je v nešikovnej polohe, nedá sa k nemu len tak dostať. Naše potápačské tímy potrebujú čas, aby zistili presne, kde k úniku dochádza,” dodal.

Koncern v uplynulých dňoch kritizovali nielen ochrancovia prírody, ale aj britské ministerstvo pre energetiku za množstvo ropy, ktorá od stredy (10.8.) uniklo do mora a predovšetkým za to, že Shell o úniku neinformoval včas a aj potom sa snažil množstvo uniknutej ropy skôr bagatelizovať.

Organizácia Greenpeace dnes Shell znova kritizovala za nedostatočné operatívne informovanie verejnosti. „Správa, že existuje ešte druhé miesto úniku na potrubí z plošiny Gannet Alpha, len zvyšuje naše obavy z toho ako firma k celej veci pristupuje,“ povedala hovorkyňa organizácie Vicky Wyattová.

Cayley dnes prehlásil, že koncern „hlboko ľutuje” úniku a z nej vyplývajúceho znečistenia prírody a že urobí všetko potrebné k rýchlemu odstráneniu ropnej škvrny z hladiny mora.

Odborníci aj vláda sa zhodujú, že aktuálny únik s celkovým objemom  asi 54.600 galónov ropy je malý v porovnaní s ekologickou katastrofou, ktorú vlani spôsobil únik z vrtu BP v Mexickom zálive – tam do mora vytieklo celkom 206 milińov galónov ropy. Napriek tomu je momentálny únik v Severnom mori najväčší za posledné desaťročie a štvornásobne presahuje všetky úniky v regióne za rok 2009, uzatvára agentúra AP.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.