Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
bridlica1
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Bridlica. Foto: Flickr.com/aldenchadwick (Licencia Creative Commons)
22. augusta 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Shell chce investovať v Číne do bridlicového plynu miliardu USD

Shell si v marci zaistil v Číne prvú zmluvu o zdieľaní produkcie bridlicového plynu. Rozkvet ťažby plynu z bridlice v USA úplne premenil tamojší energetický trh. Podľa odhadov má Čína najväčšie rezervy plynu v nekonvenčných zdrojoch na svete.

Spoločnosť má tiež v pláne investovať vo východnej Číne 12,6 miliardy USD do rafinérie a petrochemického komplexu. Projekt by sa mohol stať najväčšou samostatnou zahraničnou investíciou v Číne.

Shell je jedným z najväčších investorov do energetického sektora Číny, čelí tu však silnej konkurencii. Exxon Mobil, BP, Total a Chevron sa tiež snažia získať väčší podiel na čínskom trhu, kde by sa podľa odhadov mala spotreba zemného plynu v tomto desaťročí strojnásobiť.

Na čínskom trhu si Shell vybral pre projekty za partnerov najväčšiu miestnu energetickú skupinu China National Petroleum Corp (CNPC) a jej materskú firmu PetroChina. CNPC sa na celkovej ťažbe ropy v krajine podieľa 60 percentami a na ťažbe zemného má podiel tri štvrtiny.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.