Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Afrika - ženy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / US Army Africa (licencia Creative Commons)
3. marca 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Sever Pobrežia Slonoviny je bez elektriny

Obyvatelia severnej časti afrického Pobrežia Slonoviny stratili prístup k elektrine. Dôvodom sú podľa britskej stanice BBC, s odvolaním sa na OSN, politické nepokoje v krajine. Prerušiť sa malo tiež vysielanie niekoľkých medzinárodných rozhlasových staníc.

Sever africkej krajiny je oblasťou, ktorá sa väčšinovo stavia proti bývalému prezidentovi Laurentovi Gbagbovi. Ten síce prehral novembrové prezidentské voľby, ale odmieta sa vzdať svojho úradu. V krajine kvôli tomu niekoľko mesiacov panuje veľmi napätá situácia.

Zástupcovia energetickej spoločnosti tlmočili činiteľom OSN, že pravdepodobnou príčinou odpojenia dodávok elektriny sú práve politické dôvody. Do ústredia spoločnosti vraj v pondelok neskoro večer prišli ozbrojenci, ktorí nariadili odpojiť dodávky do severnej polovice krajiny aj napriek tomu, že k takémuto kroku neexistovali žiadne prevádzkové dôvody a sieť fungovala správne.

Medzi stanicami, ktoré od stredy nemôžu vysielať je tiež francúzsky rozhlas RFI a britská BBC. Tá vraj zatiaľ dôvod k prerušeniu vysielania nepozná a snaží sa ho zabezpečiť.

Minuloročné prezidentské voľby vyhral podľa miestnej volebnej komisie ako aj medzinárodného spoločenstva opozičný kandidát Alassane Quattara. Dovtedajší prezident Gbagbo mu ale nepredal moc a v nasledujúcich zrážkach zahynulo podľa údajov OSN asi 300 osôb. Ďalších 70.000 ľudí z krajiny utieklo.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.