Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Čínska panda
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Čínska panda (Foto: Flickr.com / Chi King
8. novembra 2010 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

Šetrenie elektrinou: Čína na to ide zle

Čína sa snaží znížiť svoju spotrebu elektrickej energie. Prijala preto niekoľko administratívnych opatrení, ktoré ale vedú k veľkému nedostatku motorovej nafty. Firmy nedostávajú toľko elektrickej energie, koľko potrebujú, a preto kupujú generátory, aby si vyrobili dostatok elektriny vlastnými zdrojmi, informuje čínska tlačová agentúra Sin-chua.

Vláda prikázala prerušovať dodávky elektriny firmám

Krajina prijala v roku 2005 cieľ v oblasti energetickej efektívnosti, ktorý hovorí, že do konca roka 2010 by sa mala energetická náročnosť priemyselnej výroby znížiť o 20 percent. V ostatných rokoch sa cieľ nepodarilo dosahovať a preto sa čínske úrady rozhodli na sklonku roka zlepšiť štatistiky za každú cenu – v Číne sa dnes mnohým podnikom prerušujú dodávky elektrickej energie.

Nedostatok nafty. Najmä na juhu

Tisíce čerpacích staníc v krajine nemajú zásoby žiadnej nafty. Na juhu krajiny je viac ako 2 tis. prázdnych púmp, pri ktorých sa vytvárajú dlhé kolóny vozidiel. Opatrenie na zníženie spotreby elektrickej energie (prerušovanie dodávok) sa v konečnom dôsledku obrátilo proti cieľu – podnikatelia skupujú naftu na pohon dieslových generátorov a tej je tak nedostatok.

Predstavitelia ropných rafinérií PetroChina a Sinopec Corp tento týždeň informovali, že ich prevádzky idú na maximálny výkon. Čínske rafinérie okrem toho výrazne znížili vývoz svojich produktov do zahraničia, informovala agentúra Reuters.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.