Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricke vedenie-energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Elektrické vedenie. Foto: Ľuboš Illiť
8. februára 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

SEPS: Zima spôsobila nárast spotreby elektriny

Tohoročné maximum odberu elektrickej energie zaznamenal SEPS včera 7.2. 2012 o 17,37 hod na úrovni cez 4.520 MW, pričom minuloročné bolo tiež začiatkom februára (1. 2. o 9,00 hod) vo výške 4.279 MW. „Nárast je oproti bežným hodnotám na úrovni 4.100 MW teda evidentný,“ informoval Igor Gallo.

Prenosová sústava nečelí nadmernému zaťaženiu pri súčasných nízkych teplotách. Navyše podľa Galla je pozitívnym javom práve pokles pretokov elektriny cez sústavu. „Ak by sme boli zaťažení ešte vysokými tokmi bola by situácia nepríjemná,“ dodal. Problémy však podľa neho spôsobuje odregulovanie veľkej fluktuácie spotreby pri vyšších výpadkoch zdrojov používaných na tento účel, pri zamrznutých tokoch a z toho vyplývajúcich obmedzeniach na vodných zdrojoch a pod.

Dôvodov vyššej spotreby elektriny v zimnom období je podľa neho viac. „My ich však vnímame sprostredkovane ako prejav postupov dodávateľov elektriny. Oni riešia predpokladaný odber svojich zákazníkov a my pri plánovaní vychádzame z očakávanej produkcie a importu elektriny. Zohľadňujeme štatistiky minulých období a predpoklad vývoja teploty. Príčiny vzťahu teploty a zaťaženie neskúmame, ale berieme ako fakt,“ uviedol.

Pri súčasných mínusových teplotách kolíše zaťaženie v rozsahu od 3.200 – 3.400 MW do 4.300 – 4.400 MW.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.