Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Klimatizácia - Daikin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Klimatizácia. Foto: Daikin
4. augusta 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

SEPS: Zaťaženie elektrizačnej sústavy v teple rastie najmä pre klimatizovanie

V súčasnosti je podľa jeho informácií v elektrizačnej sústave SR približne vyrovnaná spotreba a domáca výroba, deficit sa pohybuje do 20 %.

Na nárast zaťaženia z titulu zvýšených teplôt reagujú podľa neho už pri plánovaní dodávatelia elektriny, ktorí by si tento nárast spotreby mali zabezpečiť v rámci bilancie svojich odberateľov a tomu prispôsobiť nákup elektriny na Slovensku i v zahraničí.

Pripomenul, že spoločnosť SEPS zodpovedá za vyrovnanú výkonovú bilanciu v reálnom čase, na čo jej slúžia pripravené regulačné rezervy zdrojov elektriny.

Zvýšená teplota však podľa Deáka môže spôsobiť problém pri chladení u tepelných elektrární, ktorých výkon sa z tohto dôvodu znižuje. Nie je to však signifikantný pokles, ktorý by nebolo možné nahradiť z iných zdrojov. Pri vysokých teplotách môže dôjsť k zlyhaniu technológií, ale nemožno povedať, že vplyv zvýšenej teploty je rozhodujúci. „Stav technológií priebežne monitorujeme a každú anomáliu pozorne analyzujeme,“ dodal Deák.

Copyright © TASR 2017

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.