Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vedenie siet stl grid - na Luke (BA)
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Elektrický stĺp na lúke. Foto: energia.sk
24. apríla 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

SEPS vlani s nárastom zisku o 33 %

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS, a.s.) dosiahla v minulom roku čistý zisk na úrovni 41,6 mil. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 33 %. „Na vyššom zisku sa podieľali hlavne úspory nákladov na podporné služby, ktoré sa nám podarilo dosiahnuť cielenými opatreniami, ďalej nižším čerpaním nákladov súvisiacich s prevádzkou prenosovej sústavy a vyššími výnosmi z cezhraničnej prevádzky prenosovej sústavy, hlavne z aukcií,“ uviedol pre agentúru SITA výkonný riaditeľ sekcie podpory riadenia SEPS, a.s. Igor Gallo.

Slovenský prevádzkovateľ prenosovej elektrizačnej sústavy evidoval vlani výnosy vo výške 438,7 mil. eur, čo medziročne predstavuje pokles o vyše 4 %. Hlavným dôvodom poklesu tržieb bolo, že firma na začiatku minulého roka ukončila činnosti zúčtovania odchýlok a organizovania krátkodobého trhu s elektrinou, ktorých vykonávanie prevzala dcérska spoločnosť OKTE, a.s. Podnik vlani evidoval náklady v hodnote 387,4 mil. eur a ich pokles v porovnaní s predchádzajúcim rokom je o niečo vyšší ako 7 %. Pokles nákladov súvisel tak s ukončením vykonávania činností, ktoré prevzala OKTE, avšak vyšší zisk spoločnosti priniesli už zmienené úspory prevádzkových nákladov.

Spoločnosť v minulom roku hospodárila s majetkom v hodnote 759 mil. eur, čo predstavuje v medziročnom porovnaní nárast o približne 61 %. Ten bol spôsobený investičnou činnosťou a najmä precenením majetku, ktoré vlani podnik implementoval do svojho účtovníctva. SEPS, a.s., ktorá mala ako jediná z veľkých energetických spoločností pôsobiacich na Slovensku neprecenený majetok, sa tak zaradila medzi ostatné spoločnosti pôsobiace na energetickom trhu, čím sa podľa Galla dosiahla jej rovnocennosť v rámci podmienok regulácie a aj v oblasti porovnateľnosti ekonomických ukazovateľov. „Podstatné je, že pozitívne vplyvy úspor vysoko prevážili nad negatívami z precenenia majetku a výsledkom toho je, že zisk spoločnosti je významne vyšší, ako bol plánovaný,“ doplnil Gallo. Prevádzkovateľ prenosovej sústavy v minulom roku investoval 89,5 mil. eur. Investície smerovali najmä do obnovy a rozvoja prenosovej sústavy.

Zdroj: © SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.