Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Malzenice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Paroplynová elektráreň Malženice - letecký pohľad. Foto: E.ON
21. marca 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

SEPS upozorňuje na nekontrolovateľnú výstavbu paroplynov

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS, a.s.) chce viac koordinovať aj výstavbu paroplynových cyklov na Slovensku. Tieto zdroje spolu so slnečnými a veternými elektrárňami môžu podľa nej totiž najviac ohroziť stabilitu elektrizačnej prenosovej sústavy. „V súvislosti s preťažovaním existujúcich medzištátnych vedení sa ukazuje nevyhnutné podieľať sa spolu s Ministerstvom hospodárstva SR na koordinovaní počtu a výkonu nových elektrárenských zdrojov na Slovensku a na určovaní relevantných lokalít pre výstavbu týchto zdrojov. Najviac sa to týka fotovoltických, veterných a paroplynových zdrojov elektriny,“ uviedla firma vo svojom pláne rozvoja na roky 2013 až 2022.

Podľa prevádzkovateľa prenosovej sústavy investori majú na Slovensku záujem postaviť elektrárne s vyššou celkovou inštalovanou kapacitou ako je očakávaná spotreba elektriny. „Tento jav spôsobuje z hľadiska prenosov reálne riziko značného preťažovania vnútroštátnych a medzinárodných prepojení,“ upozornil podnik. Na Slovensku je ročne uvádzaných do prevádzky viac ako 100 megawattov inštalovaného výkonu zdrojov elektriny. Minulý rok bol charakteristický najmä vysokým podielom novopostavených slnečných elektrární. „Prenosová sústava SR nie je systém bez technicko-ekonomických limitov a nie je možné ju nekonečne a kedykoľvek rozširovať len pre uspokojenie úzkych skupinových záujmov, alebo záujmov iných národných ekonomík,“ zdôraznil prevádzkovateľ prenosovej sústavy.

V minulom roku ovplyvnila stabilitu a bezpečnosť aj slovenskej prenosovej sústavy zmena energetickej politiky v Nemecku. Tam sa veľmi rýchlo rozhodli pre utlmovanie jadrových elektrární a zároveň pre veľmi intenzívnu výstavbu veterných a slnečných elektrární, pričom prenosová sústava Nemecka na takýto krok nebola pripravená. „Táto veľmi veľká sústava silne ovplyvňuje všetky okolité sústavy s veľkým dosahom aj na Slovensko,“ uviedol slovenský prevádzkovateľ prenosovej sústavy. Ten kvôli posilneniu svojej ako aj medzinárodnej prenosovej sústavy volá po čo najskoršej výstavbe dvoch nových vedení s Maďarskom. Výstavba týchto prepojení však mešká. Maďarský prevádzkovateľ prenosovej sústavy totiž s projektmi zatiaľ nesúhlasil. „Posun realizácie aj oproti očakávaným medzištátnym dohodám môže spôsobiť problémy tak v prenosovej sústave SR, ako aj mimo nej,“ upozornila SEPS, a.s. Už koncom marca respektíve začiatkom apríla by sa mali dozvedieť svoju budúcnosť na Slovensku investori, ktorí chcú u nás stavať slnečné a veterné elektrárne. Slovenská elektrizačná prenosová sústava totiž v súčasnosti pracuje na analýze vplyvu obnoviteľných zdrojov energií na elektrizačnú prenosovú sústavu. Následne v spolupráci s rezortom hospodárstva a regulačným úradom sa analýza vyhodnotí a stanovia sa pravidlá, ako ďalej v otázke výstavby slnečných a veterných elektrární.

Prenosová sústava stopla výstavbu týchto zdrojov minimálne do konca uplynulého roka. Považuje ich totiž za nestabilné zdroje s veľkou fluktuáciou výroby. Preto ich už dávnejšie zaradila medzi tzv. nepredikovateľné obnoviteľné zdroje elektriny (NOZE). Výstavbe slnečných a veterných elektrární na Slovensku nie je naklonené ani ministerstvo hospodárstva, a to či už pod vedením nominanta pravicovej alebo ľavicovej politickej strany. Na Slovensku by mala podľa viacerých predstaviteľov ministerstva v rámci obnoviteľných zdrojov hrať prvé husle najmä biomasa.

Zdroj: © SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.