Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
20. októbra 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

SEPS plánuje výstavbu elektrického vedenia za 75 mil. eur

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS) plánuje výstavbu nového vedenia za 75 mil. eur. Spoločnosť chce postaviť 2×400 kilovoltové vedenie medzi Bystričanmi v prievidzskom okrese a Križovanmi nad Dudváhom v trnavskom okrese. „Nové vedenie bude vybudované prevažne v trase namiesto existujúceho 220 kilovoltového vedenia. Realizáciou zámeru vznikne nové prepojenie Križovany – Bystričany, čím budú splnené ďalšie podmienky postupnej výmeny zastaranej sústavy v SR,“ zdôvodnila spoločnosť svoje plány v investičnom zámere.

Realizáciou projektu chce prenosová sústava posilniť možnosti vnútroštátneho prenosu elektrickej energie, ako aj posilniť priemyselný rozvoj v regióne Hornej Nitry. Nové vedenie bude mať dĺžku 80 kilometrov. Trasa vedenia postupne prechádza okresmi Trnava a Hlohovec v Trnavskom kraji, Nitra a Topoľčany v Nitrianskom kraji a Partizánske a Prievidza v Trenčianskom kraji. S výstavbou vedenia chce prenosová sústava začať v máji roku 2014, pričom ukončenie výstavby je naplánované na koniec roka 2016. Výstavba vedenia je rozdelená do piatich etáp.

Projekt bude spolufinancovaný z podporného fondu BIDSF spravovaného Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR). Fond je určený na odstránenie dôsledkov predčasného odstavenia dvoch jadrových blokoch Atómovej elektrárne Bohunice. „Pomer spolufinancovania stavby medzi SEPS a EBOR predstavuje 1:1,“ uvádza ďalej spoločnosť v investičnom zámere.

Opotrebovanosť majetku Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy dosahuje v súčasnosti približne 50 %. Niektoré zariadenia sú staršie ako 40 rokov. „Pre zabezpečovanie plnenia úloh súvisiacich s legislatívou, energetickou politikou štátu a domácimi ako aj medzinárodnými záväzkami potrebujeme vynakladať prostriedky na obnovu a rozvoj značne morálne a fyzicky opotrebovaných zariadení prenosovej sústavy, medzi ktoré patria aj všetky 220 kilovoltové vedenia,“ konštatovala SEPS.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.