Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricka siet-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ A Guy With A Camera (licencia Creative Commons)
16. februára 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

SEPS neplánuje ani v budúcnosti prepojiť sieť s Rakúskom

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS, a.s.) neplánuje ani v budúcnosti prepojiť elektrizačnú prenosovú sústavu s Rakúskom. „Neuvažujeme v tomto programe rozvoja, to jest približne do roku 2027, s výstavbou nových vedení prenosovej sústavy na profile s Rakúskom,“ uviedla Slovenská elektrizačná prenosová sústava vo svojom aktuálnom Programe rozvoja. S ostatnými okolitými krajinami by malo Slovensko svoje prenosové vedenia postupne posilňovať.

V minulosti spolupracovala rakúska a slovenská strana na dvoch projektoch prepojenia vedenia oboch krajín. Prvým uvažovaným projektom bola výstavba elektrického vedenia medzi Stupavou a Viedňou a druhým medzi Podunajskými Biskupicami a Viedňou. „Obidva projekty boli zo strany rakúskeho prevádzkovateľa prenosovej sústavy označené za nerealizovateľné kvôli nepriaznivému vplyvu na životné prostredie. Pre neplnenie záväzkov zo strany rakúskeho prevádzkovateľa prenosovej sústavy boli spracované projekty zmarené,“ dodala spoločnosť SEPS, a.s.

Najviac rozpracovaných projektov má Slovenská elektrizačná prenosová sústava s maďarskými partnermi. Medzi prevádzkovateľmi prenosových sústav už niekoľko rokov prebiehajú rokovania o výstavbe troch nových medzištátnych prepojení na trasách Gabčíkovo – Gönyű, Rimavská Sobota – Sajóivánka a medzi Veľkými Kapušanmi a doteraz nespresneným maďarským mestom. „V rámci vzájomných rokovaní boli vykonané viaceré sieťové výpočty a analýzy. Na oboch stranách však pretrváva rozdielne videnie potrieb zvýšenia prenosovej schopnosti národných prenosových sústav,“ dodala SEPS, a.s.

Slovensko–poľský profil by sa mohol posilniť o nové vedenie medzi slovenskou obcou Varín a poľskou Byczyna. „V súčasnosti poľský operátor spracováva analýzu potrebnosti tohto prepojenia. Výsledky analýzy by mali byť dostupné ku koncu tohto roku,“ uviedla slovenská prenosová sústava. Na slovensko-ukrajinskom profile by sa malo v horizonte budúcich desiatich rokov nahradiť vedenie medzi Veľkými Kapušanmi a Mukačevom. To je totiž na hranici svojej fyzickej životnosti. „Viacerými spôsobmi sme sa usilovali o získanie podpory k naplneniu tohto zámeru zo strany prevádzkovateľa ukrajinskej prenosovej sústavy. Zatiaľ sa táto podpora nepodarila získať,“ uviedla SEPS, a.s.

S Českou republikou má Slovensko z historických dôvodov vybudovanú najsilnejšiu medzištátnu väzbu. Do konca roka 2025 tak prevádzkovatelia slovenskej a českej prenosovej sústavy neuvažujú s výstavbou nových vedení medzi krajinami. Po roku 2025 však už uvažujú slovenský a český prevádzkovateľ o výstavbe vedenia medzi mestami Otrokovice a Považská Bystrica, respektíve medzi Otrokovicami a slovenskou obcou Bošáca. „Definitívne rozhodnutie o mieste zaústenia tohto nového vedenia na slovenskej strane padne približne po roku 2018 vo väzbe na reálny vývoj potrieb priemyslu a obyvateľstva,“ konštatovala slovenská prenosová sústava vo svojom programe rozvoja.

Zdroj: © SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.