Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Susane Rompel - RWE
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Susane Rompel
16. apríla 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Šéfka stratégie RWE: Odísť zo Slovenska sa nechystáme

Susanne Rompel riadi stratégiu RWE AG od decembra 2013. Foto: energia.sk

Nemecký koncern RWE, ktorý patrí medzi 5 najväčších energetických spoločností v Európe, plánuje pokračovať v pôsobení na Slovensku. „Môžem potvrdiť, že odísť zo Slovenska neplánujeme. Ide o jeden z našich kľúčových trhov v oblasti východnej Európy. Oceňujeme, že na Slovensku máte relatívne stabilné regulačné prostredie,“ uviedla na stretnutí s novinármi Susanne Rompel, vedúca pre strategické plánovanie spoločnosti RWE AG.

Na Slovensku podniká energetický gigant v oblasti distribúcie a dodávok elektrickej energie, ako aj predaja zemného plynu. „V distribučnom i retailovom biznise chceme aj naďalej rásť,“ skonštatovala Rompel.

Nemci podľa šéfky stratégie RWE neplánujú vlastnícky vstúpiť do najväčšieho výrobcu elektriny na Slovensku. „Registrujeme, že taliansky Enel v súčasnosti predáva väčšinový podiel v spoločnosti Slovenské elektrárne. Do procesu predaja sa ale neplánujeme zapojiť. Výroba elektriny nepatrí medzi segmenty, na ktoré sa na Slovensku sústredíme,“ dodala. 

Koncern RWE pôsobí na Slovensku od roku 2003. Vlastní 49 % akcií v holdingu Východoslovenskej energetiky, zvyšok patrí štátu. Je tiež stopercentným akcionárom spoločnosti RWE Gas Slovensko, ktorá vznikla v roku 2008, a ponúka dodávky zemného plynu pre domácnosti, firmy a maloodberateľov. 

V posledných rokoch bojuje RWE AG s hospodárskymi ťažkosťami. Príčinou je pokles veľkoobchodných cien elektriny a prudký rozvoj obnoviteľných zdrojov, predovšetkým v domácom Nemecku, ktoré majú voči konvenčným zdrojom prednostný prístup do sústavy. V dôsledku toho až 45 % konvenčných elektrární RWE aktuálne nezarába. Spoločnosť v marci oznámila, že za rok 2014 očakáva pokles prevádzkového zisku o štvrtinu na 4 mld. eur.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.