Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Šefčovič na STU - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Foto: energia.sk
27. apríla 2015 Ostatné od Energia.skSITA

Šefčovič: Právomoci ACER by sa mali posilniť

Šefčovič diskutoval na Slovenskej technickej univerzite. Foto: energia.sk

Agentúra pre spoluprácu regulačných orgánov v oblasti energetiky (ACER) vznikla pre lepšie fungovanie jednotného trhu EÚ s plynom a elektrinou. Dnes má obmedzené rozhodovacie právomoci, vydáva najmä odporúčania. S postupným odstraňovaním bariér na trhu a budovaním energetickej únie by sa jej kompetencie mali rozširovať, skonštatoval pre náš portál Šefčovič.

„Cezhraničné prepojenia sú dnes problematické a bránia nám tomu, aby sme v Európskej únii vytvorili jednotný trh. V členských krajinách sa používajú  odlišné sieťové kódy a metodológie. Regulačné úrady stanovujú rôzne predpisy, ktoré bránia voľnému toku energií. Chýbajú nám fyzické prepojenia. To sú oblasti, v ktorých by mala agentúra ACER zohrávať oveľa väčšiu úlohu, aby sa postupy harmonizovali,“ vysvetlil podpredseda EK.

Podľa Šefčoviča má takáto stratégia širokú podporu medzi regulačnými úradmi v EÚ. „Regulátori sami vedia, ako zložité je veľakrát hľadať riešenie, keď sa vám stretávajú dva právne poriadky, prípadne dva štátne rozpočty plus ten európsky. Úloha agentúry ACER by mala byť významnejšia,“ dodal.

Koncept energetickej únie ako celok vníma pozitívne aj predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík, podľa ktorého je vidieť jasnú snahu skoordinovať prácu regulačných úradov v EÚ spoločnými postupmi.

„Zmysel tohto zámeru teda vidím v stanovení jasných pravidiel, metodológie a vzorcov, z ktorých by si členské krajiny mohli vybrať tie, ktoré vo svojich praktikách použijú, aby to zodpovedalo ich špecifikám,“ povedal Holjenčík v nedávnom rozhovore pre náš portál.

Šéf ÚRSO ale nepodporuje úsilie o jednotnú metodiku pre cenotvorbu. „Negatívne vnímam snahu zjednotiť nezjednotiteľné. Cenotvorbu nemožno úplne zjednotiť, určite nie medzi štátmi ako sú Slovensko a Luxembursko, s ich diametrálne neporovnateľnými priemernými mzdami,“ uzavrel.

Aj slovenská vláda oficiálne podporuje projekt energetickej únie. Je však proti presúvaniu regulačných právomocí na ACER. Národná konzultácia, ktorú v predchádzajúcich týždňoch uskutočnilo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, potvrdila, že veľmi podstatnou požiadavkou vlády, regulátora i niektorých (čiastočne) štátom vlastnených firiem je zachovanie práva určovať národný energetický mix.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.