Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Štefan Koman (Vemex Energo) Foto: energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Štefan Koman (riaditeľ Vemex Energo) Foto: energia.sk
11. novembra 2016 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Šéf Vemex Energo: Dnešní zákazníci sú vzdelanejší

Trendom posledného obdobia v plynárenstve sú viacročné kontrakty. Ako pripomenul generálny riaditeľ firmy Vemex Energo Štefan Koman, krátko po liberalizácii sa dialo iba zriedkavo, že firemný klient by uzavrel zmluvu so svojím dodávateľom na viac než 12 mesiacov. Dnes sú viacročné kontrakty úplne bežné a záujem veľkých zákazníkov o zmenu dodávateľa klesá. Vstup nových hráčov, ktorí chcú získať významnejšie portfólio je tým sťažený.

Rozhoduje cena a flexibilita

Vemex Energo sa sústreďuje na dodávku plynu pre obchodníkov i koncových zákazníkov, pričom sa zameriava prevažne na firemný segment. Pri výberových konaniach je kľúčové ponúknuť klientovi lepšie podmienky. „Cena je významným a vo väčšine prípadov rozhodujúcim faktorom,“ dodal. Plyn je pre veľkoodberateľov významnou nákladovou zložkou ich biznisu.

Zavážiť môže tiež dĺžka splatnosti faktúr a individuálny prístup. Vemex podľa Komana poskytuje klientom služby plnej flexibility. Ak je firma nútená znížiť výrobu a odoberie o 20 % menej suroviny než si zazmluvnila, zaplatí iba za plyn, ktorý reálne spotrebovala. Platí to aj v prípade, ak odoberie o 20 % viac. Za kľúčové považuje vyjsť zákazníkom v ústrety podľa ich požiadaviek.

Zákazníci majú lepší prehľad 

Časť firiem požaduje fixnú cenu po celý rok. Neplatí to pre všetkých, zmenami prechádza aj prístup zákazníkov. Pred liberalizáciou sa mnoho energetikov vo firmách, ktorí majú na starosti nákup plynu, energetike príliš nerozumeli. Dnes sa situácia mení, vývoj na trhoch podrobne sledujú a hľadajú možnosti ako ušetriť. „Vidíme, že zákazníci sú čím ďalej viac gramotní,“ skonštatoval. Portfólio produktov sa preto prispôsobuje ich potrebám. Na základe vývoja na burze si môže sám zákazník určiť, kedy je preňho najvhodnejší moment na nákup plynu.

Vemex Energo je v dodávke koncových zákazníkom v prvej päťke najväčších dodávateľov na Slovensku. Komoditu nakupuje primárne od materskej firmy so sídlom v ČR, ktorá má uzavretý dlhodobý kontrakt s ruským Gazprom Exportom. Výkyvy vykrýva firma na spotových trhoch.

Rozhovor s generálnym riaditeľom Vemex Energo vám prinesieme čoskoro.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.