Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
OMV
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
čerpacia stanica OMV Foto: Flickr.com/ carmonamedina (licencia Creative Commons)
18. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Šéf OMV čelí obvineniu zo zneužitia informácií

Prezident najväčšieho rakúskeho podniku Wolfgang Ruttenstorfer čelí obvineniam zo zneužitia neverejných obchodných informácií. Žaloba viedenského štátneho zastupiteľstva je v rozpore s tvrdeniami šéfa OMV, ktorý sa voči nezákonným praktikám tvrdo ohradil. Podnet k vyšetrovaniu podal v auguste 2009 rakúsky dohľad nad finančným trhom (FMA).

Štátne zastupiteľstvo hovorí o zneužití dôverných informácií. Ruttenstorfer nakúpil v marci 2009 akcie OMV za zhruba 620.000 eur, čím zvýšil svoj podiel vo firme na viac ako dvojnásobok. O týždeň neskôr oznámila OMV, že predáva svoj podiel akcií v maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL. V predchádzajúcom roku sa MOL márne usiloval o ich získanie.  

OMV predala svojich 21 % akcií MOL ruskej ropnej spoločnosti Surgutněftěgaz za 1,4 miliardy eur. V prepočte na akciu išlo o takmer dvojnásobok vtedajšej trhovej ceny MOL. Akcie OMV v ten deň sa upevnili o 3,3 %. Podľa úradov Ruttenstorfer mohol predpokladať, že toto oznámenie povedie k rastu ceny OMV.

„Som presvedčený, že som sa vždy choval správne,“ povedal šéf OMV. „Z môjho pohľadu nevidím dôvod rezignovať na svoju funkciu,” doplnil Ruttenstorfer.

Vedenie OMV sa k prípadu zatiaľ nevyjadrilo.

Neúspešná snaha OMV získať kontrolu nad MOL

OMV sa usilovala o prevzatie koncernu MOL od leta 2007. Maďarský koncern sa tvrdo bránil tejto ponuke, dokonca aj so silnou podporou vlády Maďarska.

Koncom roka 2007 získala česká energetická skupina ČEZ 7 % akcií v MOL. Objavili sa špekulácie o tom, že ČEZ nákupom podielu poskytol Maďarom pomoc v boji proti snahám OMV o prevzatie spoločnosti.

V nasledujúcom roku sa OMV vzdala snáh o získanie kontroly nad MOL.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.